credius.ro

Unele banci abordeaza cu prudenta noile norme de creditare

22 martie 2007

Noile reglementari ale BNR privind avansul si gradul de indatorare pentru populatie nu vor aduce ajustari majore in politica de creditare a UniCredit si HVB Tiriac. Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Romania si al viitoarei banci UniCredit Tiriac, evidentiaza faptul ca cele doua banci vor avea o abordare prudenta. Produsele de creditare oferite vor fi ajustate la nivelul avansului si al limitei de indatorare numai pentru clientii cu venituri ridicate, dezavantajati de vechile norme. „Nu vom renunta total la avans”, subliniaza Dan Pascariu, presedintele HVB Tiriac Bank si viitor presedinte al Consiliului de Administratie al viitoarei banci UniCredit Tiriac.

Aceste declaratii completeaza viziunea mai multor institutii de credit, printre care se numara si ING Bank si ABN Amro, care nu au primit cu un foarte mare entuziasm noile reglementari ale bancii centrale.

Oficialul HVB Tiriac apreciaza ca multe banci agresive in incercarea de crestere a cotei de piata vor apela la produse de creditare riscante, cu avans foarte mic sau chiar zero si cu limite de indatorare foarte ridicate, dupa ce vor primi aprobarea Bancii Nationale pentru normele interne de creditare. „Nu vrem sa intram in aceasta competitie. O consideram neproductiva pe termen lung”, precizeaza Dan Pascariu.

Domnia sa subliniaza faptul ca pentru UniCredit Tiriac nu cota de piata este o tinta in sine, ci eficienta. Banca are ca obiectiv una dintre primele pozitii in sistemul bancar romanesc din punctul de vedere al profitabilitatii. „Nu suntem preocupati de cota de piata, ci de profitabilitate. Vrem sa fim pe una dintre primele pozitii in sistemul bancar romanesc din punct de vedere al profitabilitatii”, declara viitorul presedinte CA al UniCredit Tiriac.

UniCredit si HVB Tiriac sunt implicate intr-un proces de fuziune, inceput in toamna anului trecut si prevazut sa se incheie la 1 iunie 2007. Noua institutie creditoare va purta denumirea de UniCredit Tiriac. Dan Pascariu spune ca banca nu renunta la numele Tiriac, intrucat acesta este un brand puternic si de valoare.

Potrivit presedintelui HVB Tiriac, 2006 a fost un an in care activitatea celor doua banci a fost concentrata pe fuziune. Anul trecut a fost finalizata fuziunea dintre HVB Bank si Banca Tiriac, urmata imediat de declansarea acestui proces pentru UniCredit si HVB Tiriac. Fuziunea a cauzat scaderi importante in cota de piata dupa active a bancii HVB Tiriac, aspect considerat normal de Dan Pascariu. „E normal ca in aceasta perioada sa scada valoarea activelor”, declara domnia sa. Viitorul presedintele executiv al UniCredit Tiriac arata ca banca isi propune obtinerea unei functionari stabilizate in decursul unui an si a unei profitabilitati cat mai ridicate.

Rasvan Radu spune ca UniCredit Tiriac se va axa in continuare pe o crestere organica. „Perioada achizitiilor a trecut”, subliniaza presedintele executiv al bancii. Cu toate acestea, domnia sa afirma ca nu este exclusa exploatarea unei oportunitati de achizitie ce poate aparea pe piata. In legatura cu extinderea teritoriala, Dan Pascariu spune ca banca urmareste sa fie prezenta in principalele orase, fara insa a deschide foarte multe unitati. „Nu este necesar sa deschidem patru sucursale in Giurgiu sau la Calarasi, de exemplu”, a aratat Pascariu.

Cosmin Meleaca

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro