credius.ro

Pro si contra eliminarii avansului

13 martie 2007

Bancile se pregatesc sa lanseze imprumuturi imobiliare fara avans. Noile produsele de creditare vor intra pe piata la putin timp dupa ce BNR va publica normele privind creditarea persoanelor fizice, prin care banca centrala renunta la avansul obligatoriu si la limitarea gradului de indatorare.

In primele zile ale lui ianuarie 2007, BankingNews a lansat un sondaj de opinie, in care vizitatorii paginii erau invitati sa raspunda la intrebarea „Va avantajeaza eliminarea avansului la creditele pentru locuinta?”. Parerile celor care au votat sunt foarte echilibrate: 48% au fost de parere ca o astfel de masura ii va avantaja, in timp ce aceleasi procent de votanti considera ca eliminarea avansului nu le va aduce nici un beneficiu. Patru procente din respondenti au raspuns cu 'nu stiu' la aceasta intrebare. La sondaj au raspuns 874 de cititori ai publicatiei BankingNews.

Trebuie precizat insa contextul in care a fost realizat acest sondaj. Astfel, in ultimele zile ale lui decembrie 2006, Banca Nationala a propus un nou regulament destinat creditarii persoanelor fizice,  in care se renunta la avansul minim obligatoriu, mentinandu-se in acelasi timp limitele de indatorare din venit - de 30% pentru creditele de consum si 35% pentru cele imobiliare. Cu ceva mai mult de o saptamana in urma, BNR a anuntat ca renunta si la impunerea de limite maxime de indatorare, lansandu-le bancilor libertatea sa-si defineasca norme proprii pentru creditarea persoanelor fizice. Tinand cont de aceste noi reglementari ale bancii centrale, va invitam sa va exprimati parerile vis-a-vis de eliminarea avansului in Cafeneaua Bancara (click aici), unde discutiile sunt in toi. 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro