credius.ro

Zanul BT indeplineste si dorintele persoanelor fizice

7 martie 2007

Banca Transilvania va acorda credite de nevoi destinate intreprinderilor mici si mijlocii dar si persoanelor fizice, in valoare maxima de 200.000 de euro, pentru care garantiile sunt reprezentate de ipoteca pe o locuinta. Garantiile pot fi mai mici decat valoarea proprietatii achizitionate, anunta institutia de credit. Valoarea neacoperita de garantii nu poate fi mai mare de 75.000 de euro.

Conditiile de acordare pentru companii sunt ca acestea sa functioneze de cel putin doi ani, sa aiba o evolutie pozitiva a cifrei de afaceri, sa nu fi fost inregistrate la Centrala Incidentelor de Plati cu mai mult de trei probleme majore in ultimele sase luni si sa nu fie in interdictia de a emite cecuri bancare. De asemenea, firmele trebuie sa figureze la centrala riscurilor bancare cu serviciul datoriei "A" la creditele contractate.

In cazul persoanelor fizice, acest produs functioneaza ca un credit clasic cu garantii imobiliare, cu diferenta ca suma imprumutata poate fi cu pana la 75.000 euro mai mare decat garantiile aduse. In general, sumele obtinute printr-un credit de nevoi cu ipoteca sunt de pana la 80-90% din valoarea garantiei aduse. "Creditul se adreseaza celor care vor sa cumpere un imobil mai mare, cu o valoare mai ridicata, sa construiasca un alt imobil sau sa-l extinda pe cel existent", spun reprezentantii bancii.

Suma minima care poate fi contractata este de 30.000 de euro. Dobanda pentru creditele in euro este de 10,5% pe an, in timp ce pentru lei este de 11,5% pe an. La acordare, banca percepe un comision de 1,5%.

Riscul asumat de banca prin lipsa unor garantii care sa acopere suma imprumutata este taxata generos. BT percepe un comision de gestiune aplicat lunar la soldul creditului, de 0,65% pe luna in primul an si de 0,5% pe luna incepand cu anul al doilea. La nivelul unui an, acest comision ajunge la 7,8%/an in primul an si la 6%/an din al doilea, ceea ce duce practic dobanda la peste 16,5% pentru euro si 17,5% pentru lei. Clientul suporta acest cost pana cand suma ramasa de rambursat este acoperita de garantie. "Comisionul se percepe pentru minin sase luni, urmand sa se renunte la acesta de la acoperirea integrala a garantiei. La momentul acoperirii garantiei, clientul poate solicita suplimentarea creditului cu maxim 20% din valoarea initiala", a spus Gabriela Nistor, directorul de retail banking al bancii. Banca Transilvania acorda o perioada de gratie de pana la un an. 

Potrivit lui Ionut Patrahau, directorul general adjunct al bancii, tinta de vanzari pentru acest an este de 1.000 de credite pentru persoane juridice si de 1.000 de credite pentru persoane fizice.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro