Scoala de Vara pentru educatie economica, ECONOMICS for LEADERS, organizata de Junior Achievement Romania (JAR) si Foundation for Teaching Economics (FTE) si finantata de Citigroup Foundation si Gillette, a reunit luna aceasta, la Cheile Gradistei, 60 de cursanti.
Programul „ECONOMIE PENTRU LIDERI” a oferit celor 30 de elevi si 30 de profesori informatie actualizata si oportunitatea specializarii in micro si macro economie. Desfasurat pe durata unei saptamani, programul a fost structurat pe sectiuni cu sesiuni si activitati practice de dezvoltare a abilitatilor de leadership si lucru in echipa pentru elevi. Cursurile au fost sustinute de Raymond Fishe, profesor de economie la Universitatea Richmond, USA precum si de reprezentanti ai Citigroup si JA Romania. Programul sprijina dezvoltarea profesionala, atat a cadrelor didactice care predau economie, cat si a elevilor care au obtinut rezultate deosebite in cadrul competitiilor Junior Achievement.
JA Romania, coordoneaza si administreaza programul “Economie pentru lideri” in Romania, pentru al patrulea an consecutiv. Programul Foundation for Teaching Economics este dezvoltat in Romania, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria si joaca un rol important in sustinerea democratiei si a reformelor economice in Europa Centrala si de Est. Obiectivul principal al programului este schimbarea mentalitatii si a stilulului de abordare al lectiilor de economie, care trebuie sa devina atractive, practice si corelate cu economia reala. Profesorii participanti au un rol important in aceste mecanisme, pentru ca, prin natura profesiei lor, ei influenteaza modul de gandire si actiune al multor tineri.
Sesiunile de leadership constau in provocarea elevilor sa solutioneze diferite probleme de grup, situatii din care deprind abilitati de rezolvare a conflictelor, aptitudini de comunicare, precum si alte diverse declinari ale conceptului de leadership.
“Citigroup sustine activ scoala de Vara "Economics for Leaders" de 3 ani. In 2004, Citigroup si Citigroup Foundation au anuntat ca se angajeaza sa sustina cu 200 milioane USD, la nivel global, in urmatorii 10 ani, educatia financiara. Avand in vedere imbinarea perfecta a acestui program Junior Achievement cu strategia noastra de a investi in educatie, precum si succesul inregistrat de acest proiect in anii trecuti, Citigroup Foundation sustine puternic, in continuare, acest demers in Romania, Ungaria, Bulgaria, Republica Ceha si Slovacia. Scoala de vara este o oportunitate excelenta pentru participanti sa acumuleze cunostinte si sa invete sa descopere cu placere domeniul economic-financiar", declara Cristela Moldoveanu, director in cadrul Citigroup Romania si membru in Consiliul de Administratie al Junior Achievement Romania.
“Implicarea Citigroup in organizarea acestei scoli de vara este un demers consecvent, care confirma o data in plus responsabilitatea sociala a Citigroup si credinta noastra ca avutia cea mai valoroasa este reprezentata de cunostinte. Pentru Citigroup, Junior Achievement este nu doar un partener local si global, ci si manager-ul unei platforme competitive de dezvoltare a unei noi generatii de lideri. Voluntarii Citigroup sunt inspirati de valorile Junior Achivement si onorati de contributia pe care o pot avea in transformarea societatii noastre. Pentru ca bunastarea noastra ca natiune depinde, intr-un final, de calitatile, implicarea si prosperitatea personala a fiecaruia dintre noi”, adauga Cristela Moldoveanu.
„Am asteptat ceva nou de la aceasta scoala de vara si, spre marea mea bucurie, nu m-am inselat. A fost o experienta care ne-a imbogatit. “Economics for Leaders” s-a compus din doua parti: cursurile, coroborate cu simulari - am fost incantat de modul de predare si sunt multumit ca am reusit sa invat cateva notiuni de baza in economie– si workshop-urile - au fost antrenante si au avut menirea de a realiza o echipa din elevii participanti. Succesul taberei s-a datorat in primul rand organizatorilor dar si noua, participantilor, care am progresat in noul mediu", a spus Andrei Ungureanu din Drobeta Turnu Severin, student la Universitatea Princeton, SUA.
Citigroup (NYSE.C, www.citigroup.com) este reprezentat in Romania prin Citibank Romania SA, inca din anul 1996, si furnizeaza produse si servicii financiare de inalta calitate companiilor nationale si internationale, companiilor mici si medii, sectorului public, organizatiilor non-profit si persoanelor fizice. Citigroup este cea mai importanta companie internationala de servicii financiare, care detine 200 de milioane de conturi de clienti in peste 100 de tari din lume si furnizeaza persoanelor fizice, companiilor, guvernelor si institutiilor o gama larga de produse si servicii financiare, inclusiv credite si servicii bancare, activitati bancare si de investitii pentru companii, asigurari, garantii bancare si managementul investitiilor. Coordonator al programelor sociale ale grupului, Fundatia Citigroup se concentreaza in special pe sustinerea educatiei financiare, a proiectelor de invatamant si a proiectelor de dezvoltare comunitara si antreprenoriale. in 2005, fondurile alocate de Fundatia Citigroup pentru sustinerea acestor programe au fost de aproximativ 85 milioane USD. Mai multe informatii despre sustinerea acordata de Programul de Educatie Financiara dezvoltat de Citigroup puteti obtine accesand www.financialeducation.citigroup.com.
Gillette (www.gillette.com) a obtinut, si-a mentinut si consolidat, in cei mai bine de 100 de ani de la infiintare, o pozitie de lider pe piata, datorita strategiei sale de management a afacerilor, caracterizata de o perspectiva globala, pe termen lung. De la Boston la Bangkok, de la Johannesburg si Mexico City la Berlin, calatorul zilelor noastre intalneste un portofoliu de produse mult mai variat, precum si o prezenta internationala mult mai vasta decat si-a imaginat vreodata fondatorul companiei. Compania Gillette este astazi lider de piata pentru mai mult de zece categorii de produse de consum, in principal din sfera produselor destinate ingrijirii personale si igienei orale.
Foundation for Teaching Economics (www.fte.org) a introdus inca din 1990 programul ECONOMIE PENTRU LIDERI in tarile Europei Centrale si de Est. Programul este acum extins in tari precum Bulgaria, Republica Ceha, Polonia, Romania, Solvacia si Ungaria. FTE a pregatit profesori din aceste tari in SUA, cu scopul de a avea profesori specializati care sa isi asume rolul de mentori in tarile din care provin.
Misiunea FTE este aceea de a face cunoscut tinerilor un nou mod economic de gandire asupra problemelor nationale si internationale si de a promova excelenta in educatia economica ajutand profesorii de economie sa fie mai eficienti. FTE accentueza rolul important al indivizilor ca cetateni responsabili in societatea democratica. Profesorul si programele de pregatire ale elevilor transforma spatiul mic al clasei intr-un loc unde se pot desfasura discutii serioase si se poate intelege mai bine sistemul economiei de piata.
Junior Achievement Romania (www.jar.ro) face parte din Junior Achievement Worldwide, USA si Junior Achievement – Young Enterprise, Europe. JA Romania, in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, pune la dispozitia scolilor si universitatilor din Romania programe economice de tip learning by doing, sustinute financiar de comunitatea de afaceri. Toate programele Junior Achievement Romania sunt disponibile, traduse si adaptate contextului romanesc. Peste 500.000 de elevi si studenti au urmat programele JA in Romania pana in 2006. Organizatia ofera gratuit scolilor care implementeaza programele JA, training-uri, materiale si consultanta. Elevii si studentii romani, beneficiari ai burselor ”Junior Achiever”, participa in fiecare an la conferinte, competitii si targuri internationale.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro