Cererile primite de Agentia Nationala pentru intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) pentru finantarea investitiilor firmelor depaseau, azi, inainte cu o zi de expirarea termenului limita de prezentare a solicitarilor, bugetul programului.
In perioada 31 iulie-24 august, firmele mici si mijlocii au depus 760 de cereri, potrivit reprezentantilor ANIMMC. Estimarile ANIMMC arata ca cele 760 de solicitari depasesc bugetul de 44,5 milioane lei alocat programului pentru anul 2006. Reprezentantii agentiei au precizat ca dosarele de finantare nu au fost inca centralizate. Dupa expirarea termenului limita de depunere a cererilor, ANIMMC selecta dosarelor care vor primi finantare in limita bugetului. Selectia proiectelor se fi realizata dupa principiul primul venit, primul servit.
Programul se adreseaza firmelor nou-infiintate, microintreprinderilor si firmelor mici si mijlocii, cu capital social privat si care nu au restante la bugetul de stat, bugetele speciale si bugetele locale. Firmele nou-infiintate si microintreprinderile vor putea primi finantari care nu depasesc echivalentul in lei a 10.000 euro, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, si care nu vor acoperi mai mult de 60% din valoarea proiectului de investitii.
Pentru firmele mici si mijlocii, finantarea nu poate depasi echivalentul in lei a 50.000 euro, exclusiv TVA, si in acelasi timp nu poate acoperi mai mult de 60% din valoarea proiectului de investitii.
Programul se desfasoara prin intermediul Bancii Comerciale Carpatica. Banca va acorda beneficiarului eligibil un credit de finantare, pe termen mediu sau lung, care va acoperi minim 25% din valoarea proiectului de investitii. Contributia proprie trebuie sa fie de cel putin 15% din valoarea proiectului de investitii, in natura sau in numerar. In plus, firmele trebuie sa raporteze o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane de euro, echivalent in lei, sau sa detina active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane de euro. Finantarea nerambursabila poate fi utilizata pentru achizitionarea de active corporale si necorporale, precum terenuri, cladiri, constructii, masini, utilaje si echipamente, mijloace de transport de marfuri, brevete de inventie, licente, dar si pentru constructia, reconstructia, extinderea sau modernizarea de active corporale direct legate de realizarea proiectului de investitii. Programul nu finanteaza achizitiile de masini, utilaje, echipamente, mijloace de transport de marfuri second hand.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro