Curtea Europeana de Conturi a facut public un raport privind folosirea fondurilor comunitare in Romania si Bulgaria. Acesta arata ca mai mult de jumatate din bani au fost utilizati in alte scopuri decat cele indicate. In plus, unele proiecte au inregistrat intarzieri de mai mult de 2 ani. Curtea de Conturi a analizat, in martie anul trecut, modul in care au fost folositi banii in aproape 50 de proiecte finantate de programul Phare din 2000. Rezultatul arata ca intarzierile si problemele s-au datorat in primul rand birocratiei, dar si intarzierii cu care au fost puse la dispozitie resursele necesare pentru cofinantarea proiectelor.
Fapte reale
Pentru a evidentia mai mult acest fapt, Curtea de Conturi a dat unele exemple. Este vorba despre un pod peste Prut, care leaga Romania de Republica Moldova si care a fost finalizat in decembrie 2004. Desi costul total al podului este foarte mare, 3,1 milioane de euro, acesta nu poate fi folosit deoarece nu a fost construit un drum de acces dinspre partea moldoveana. De asemenea, punctele de control la frontiera lipsesc de ambele parti.
Proiectul centrului international de expozitii din Constanta reprezinta un alt exemplu, din acest punct de vedere. Dupa ce au fost alocate 6,4 milioane de euro, Consiliul Judetean Constanta a retras autorizatia, acuzand discrepante tehnice. Referitor la acest caz, Comisia Europeana a precizat ca lucrarile au fost intrerupte si la interventia Departamentului de lupta anti-frauda la nivel european, care a ajuns la concluzia ca multe cheltuieli erau neeligibile.
In raportul Curtii Europene de Conturi este precizat faptul ca autoritatile bucurestene au luat masuri, pentru a intari capacitatea administrativa si pentru a urmari ceea ce este stabilit si ceea ce se pune in practica.
Cosmina Doicu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro