credius.ro

Banca Carpatica a revenit pe profit in primul semestru

13 iulie 2009

Banca Comerciala Carpatica a revenit pe profit in primul semestru din 2009, cu un castig dublu fata de cel bugetat initial pentru aceasta perioada a anului, dupa ce in primul trimestru afisase pierderi, a declarat vineri directorul general al bancii, Nicolae Hoanta. "Trimestrul al doilea a fost foarte bun. Ne-am orientat in primul rand sa nu oprim creditarea. Am continuam sa creditam, desi intr-un ritm mai lent fata de anul trecut", a spus Hoanta, la aniversarea a 10 ani de activitate a bancii.

In primul trimestru al acestui an, Banca Comericala Carpatica a inregistrat pierderi de 11,63 milioane lei, comparativ cu profitul obtinut in perioada similara a anului trecut, in conditiile in care veniturile totale atrase de banca au scazut cu 10%. "Pe de alta parte, am pus accentul pe rationalizari de costuri, am intrat in renegocieri de chirii si nu am facut angajari decat in centrala, unde suntem sub nivelul necesar de salariati", a completat el. Referitor la numarul de angajati, directorul BCC a precizat ca la finalul lunii mai a acestui an, banca avea cu 20-25 de salariati mai putin decat la finalul anului trecut, in conditiile in care a redus puternic numarul angajatilor care se ocupa de paza bancii.

"Personalul de paza la BCC este format din salariati ai bancii si reprezinta aproximativ 20% din totalul personalului. Pe aceasta parte am redus cel mai puternic, dar exista o rezistenta, pentru ca trebuie sa ai paza permanent", a precizat Hoanta. In centrala, banca si-a propus sa angajeze in acest an 80 de oameni si, pana acum, a atras sub 30. In acelasi timp, Hoanta a afirmat ca, in primul semestru din acest an, volumul activelor bancii a crescut cu 30% comparativ cu finalul anului trecut, iar in aceste conditii, cota de piata a bancii a crescut la peste 1%, comparativ cu 0,8% in decembrie 2008. La finalul anului trecut, banca avea active de 2,29 miliarde lei.

Fara alte majorari de capital

Banca Comerciala Carpatica nu mai are nevoie de majorari suplimentare de capital in afara celei pe care actionarii urmeaza sa o aprobe pe 18 iulie, in valoare de 28 milioane lei, a declarat vineri directorul general al bancii, Nicolae Hoanta. El a precizat ca, dupa testele de stres realizate de BNR, banca nu ar fi avut nevoie de capital suplimentar, potrivit scenariului de baza, care ia in calcul contractia economiei cu 4%, dar s-a plasat la limita solvabilitatii solicitate, de 10%, potrivit scenariuui negativ, care presupune scaderea produsului intern brut cu 7%.

"Din aceasta cauza, am decis sa facem o majorare de capital, insa nu vom avea nevoie de noi aporturi in acest an", a spus Hoanta, la aniversarea a 10 ani de activitate a bancii. Conducerea Bancii Carpatica a propus actionarilor majorarea capitalului social al bancii cu 28 milioane lei, pana la 229,25 milioane lei, prin aport in numerar. Propunerea va fi dezbatuta in AGA din 18 iulie. "Motivul majorarii consta in capitalizarea bancii pentru a asigura o rezistenta mai buna la socurile macroeconomice si sistemice si a sustine liniile de afaceri ale institutiei", se preciza in convocatorul AGA, publicat in 26 mai. Rata de solvabilitate a BCC se plaseaza la nivelul mediei din sistemul bancar, care era de aproximativ 12% dupa primul trimestru al acestui an, potrivit directorului bancii.

Nivelul minim reglementat pentru solvabilitatea bancilor este de 8%, insa in conditiile acordului agreat cu Fondul Monetar International (FMI), BNR solicita un nivel minim de 10%. Pe de alta parte, Hoanta a atras atentia ca, in contextul actual, un nivel al solvabilitatii prea ridicat nu este de dorit. "Trebuie sa ne gandim ca nu este profitabil, atat timp cat nu putem plasa, decat intr-o masura limitata, resursele in credite. Ce ramane, vom plasa, probabil, in titluri de stat", a spus directorul BCC. El a adaugat ca portofoliul de titluri de stat al BCC se plasa la aproximativ 8% din volumul activelor bancii dupa primele sase luni ale anului.

Banca a restructurat credite pentru 1% din numarul clientilor persoane juridice

Banca Comerciala Carpatica a restructurat pana in prezent credite acordate firmelor in echivalentul a 4% din valoarea soldului pe acest segment, respectiv pentru 1% din cei 12.000 de clienti persoane juridice, a declarat, vineri, directorul general al bancii, Nicolae Hoanta.

"Am restructurat credite pentru 1% din numarul clientilor persoane juridice, care insumeaza 4% din valoarea imprumuturilor adresate firmelor. Nu am inceput inca restructurarea creditelor acordate populatiei, in conditiile in care nici nu am acordat foarte multe imprumuturi pe acest segment. Vom demara insa acest proces si pentru finantarile catre persoanele fizice", a precizat Hoanta.

Directorul BCC a afirmat ca banca are in prezent 12.000 de clienti persoane juridice pe activitatea de creditare, din care aproximativ 8.000 sunt IMM-uri, iar restul companii mari. Pe de alta parte, in soldul total al creditelor bancii, finantarea firmelor reprezinta in prezent peste 86%. in total, banca avea la finalul lunii mai a acestui an peste 450.000 de clienti, inclusiv deponenti sau posesori de carduri.

Referitor la evolutia portofoliului de credite, Hoanta a mai spus ca valoarea acestuia a stagnat dupa primul semestru al acestui an, comparativ cu finalul anului trecut, in conditiile in care noile credite acordate nu au reusit sa depaseasca nivelul rambursarilor. Directorul general al BCC a adaugat ca banca se concentreaza in continuare pe creditarea IMM-urilor si a companiilor, dar ca, avand in vedere numarul foarte restrans al clientilor noi solvabili, Carpatica a adoptat o strategie de preluare a clientilor altor banci.

Hoanta a afirmat ca banca si-a sporit resursele atrase cu 30% in primul semestru, in special din depozitele populatiei, tinand cont ca nu dispune de surse externe de finantare, altele decat imprumuturile de la institutii financiare internationale. Vorbind despre gestionarea retelei teritoriale, el a mai spus ca este posibil ca banca sa renunte la cateva unitati, daca acestea nu-si vor justifica existenta.

"Vrem eficientizare si o facem pentru a raspunde mediului economic actual. Nu intentionam sa ne reducem numarul de unitati, dar daca va fi nevoie vom renunta probabil la cateva, daca vom considera ca nu-si au rostul. Oricum, sunt putine in aceasta situatie", a mai spus Hoanta. Din totalul unitatilor, aproximativ 50% au o activitate sub potential, majoritatea fiind dintre cele puse in functiune la finalul din 2007 sau 2008, a precizat directorul bancii. La finalul lui 2008, reteaua BCC numara 236 unitati teritoriale, din care 64 sucursale, 41 agentii si 131 reprezentante.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro