Utilizarea cardurilor de credit in perioade de criza financiara este o solutie foarte benefica pentru consumatori, intrucat acestia isi pot administra banii mult mai bine. "Cardul de credit a marcat in Turcia, spre exemplu, o revolutie extraordinara in perioada de criza, intrucat acesta ofera o platforma foarte buna pentru administrarea optima a banilor", a afirmat directorul general al Mastercard pentru Romania si regiunea balcanica, Denisa Mateescu, la a opta editie a Cards Forum.
Aceeasi parere o are si directorul general pentru Romania al VISA Europe, Catalin Cretu, care apreciaza ca sporirea utilizarii cardului la comercianti inseamna in conditiile actuale un control mai mare asupra finantelor personale ale consumatorului. "Utilizarea cardurilor pentru plata la comercianti reprezinta un beneficiu si pentru economie, pentru ca aduce tranzactiile la suprafata si submineaza economia subterana. Aceasta industrie, prin stimulare, poate sa dea foarte mult inapoi economiei", a afirmat Cretu.
El a aratat ca emitentii cardurilor trebuie sa-si alinieze produsele cu contextul economic actual si sa fie adaptate mai bine nevoilor clientilor. Totodata, acestia trebuie sa dezvolte produse noi si sa gestioneze riscul mult mai "strans", in functie de profilul de risc al clientilor, si sa adopte politica de preturi, urmarind acelasi criteriu. "Bancile ar putea creste costurile produselor pentru clientii cu risc mai ridicat, acestia beneficiind de aceleasi servicii, dar la preturi mai ridicate decat clientii cu un risc mai bun", a mai spus Cretu.
La sfarsitul anului trecut, pe piata romaneasca, erau active 10,5 milioane de carduri de debit, urmand ca pana in 2013 sa ajunga la 15,5 milioane de unitati, potrivit previziunilor VISA Romania, relevate de un studiu de la inceputul anului trecut. Totodata, anul trecut existau 2,2 milioane de carduri de credit, fiind estimate 6 milioane de unitati pana in 2013, in timp ce numarul POS-urilor se va dubla, la 200.000.
Cretu a precizat ca VISA Romania lucreaza la deblocarea platilor regulate esentiale, intrucat foarte putini consumatori isi pot plati taxele locale prin card, precum si alte utilitati, ca electricitatea sau apa. La randul sau, Nick Kouzos, Business Development Director in cadrul companiei Smart PayNetwork, apreciaza ca industria cardurilor are un potential foarte mare in sectorul privat, mai ales in situatii de criza, in special pentru supravietuirea IMM-urilor si pentru finantarea unor produse de pe piata. "Trebuie sa ne gandim mai mult la dezvoltarea comertului electronic si colectarea taxelor, utilizand cardurile", a spus Kouzos.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro