credius.ro

Bancile vor mentine rata solvabilitatii peste 10%

21 mai 2009

Bancile comerciale vor fi obligate sa asigure pana la 1 septembrie un nivel al ratei de solvabilitate de peste 10%, calculata pe baza testelor de stres, iar pana la sfarsitul lunii iulie trebuie sa ajunga la o rata de adecvare a capitalului in conditii de stresare de minim 8%. Prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, ca bancile la care a rezultat o rata de solvabilitate (raportul intre fondurile proprii si activele ponderate in functie de riscuri -n.r.) mai mica de 8% dupa testele de stres trebuie sa aduca, pana la finele lunii iulie, capitalul necesar pentru a indeplini limita minima in vigoare, iar pana la sfarsitul lunii august vor completa capitalurile astfel incat solvabilitatea calculata potrivit testelor de stres sa atinga 10%. El a exemplificat ca o banca pentru care initial s-a calculat o rata de 8,5% ar putea sa ajunga la o solvabilitate de 7,5% calculata in conditiile testelor de stres, ceea ce inseamna mai putin decat limita minima din prezent. Georgescu a aratat ca pana la sfarsitul lunii iulie banca aflata intr-o asemenea situatie trebuie sa-si suplimenteze capitalul pentru a ajunge la o rata a solvabilitatii de cel putin 8%, iar in august sa faca noi infuzii pentru a urca rata cu doua puncte procentuale. De la 1 septembrie, bancile comerciale vor fi obligate sa mentina permanent o rata a solvabilitatii de peste 10%. Georgescu a mai aratat ca analize ale conditiilor de piata si noi discutii cu FMI si bancile comerciale va avea loc in luna octombrie a acestui an si in martie 2010.

Oficialul BNR a spus, miercuri, la un seminar economic, ca noile scrisori individuale convenite la Bruxelles cu bancile-mama includ si masurile rezultate din testele de stres. El a adaugat ca s-a definit mai bine si ce e expunerea. Bancile-mama ale primelor noua institutii de credit din Romania vor semna, in maxim 30 de zile, perioada in care intelegerile vor primi aprobarea formala a fiecarui board, scrisori de angajament individuale cu Banca Nationala a Romaniei privind mentinerea liniilor de finantare la nivelul din martie. Potrivit prim-viceguvernatorul BNR, rata de solvabilitate de 10% trebuie mentinuta de banci din septembrie 2009 pana in 2011, cand se incheie acordul cu Fondul Monetar International. Pe de alta parte, Georgescu a aratat ca toate prevederile din acordul cu FMI vor fi transpuse in legislatia secundara, respectiv in normele BNR, inclusiv cerinta privind rata solvabilitatii minime de 10%, care va intra in vigoare in septembrie.

Oficialul bancii centrale a mai spus ca, in functie de profilul de risc si managementul riscului de la institutiile de credit, BNR poate solicita, potrivit legii, chiar o rata de solvabilitate minima mai mare de 10%. Aceste masuri pot fi adoptate doar pe termen limitat si pe baza unor criterii clare, Georgescu afirmand ca in ultimii sase-sapte ani nu a fost cazul pentru asemenea decizii. La intalnirea de la Bruxelles au participat reprezentantii FMI, ai Bancii Mondiale, ai Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, ai Comisiei Europene si ai bancilor centrale din tarile unde isi au sediul bancile-mama.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro