Adoptarea euro potrivit calendarului stabilit, in conditiile "neprielnice" din plan global va fi marele test pentru Romania, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa. "Cred ca pentru Romania acesta va fi marele test: daca in aceste conditii neprielnice reusim sa adoptam euro dupa calendarul stabilit", a spus Popa.
El a amintit ca Romania ar trebui sa intre in ERM-2, zona de asteptare pentru adoptarea euro, in 2012, urmand ca statul sa primeasca decizia favorabila in 2014 si sa intre efectiv in zona euro la 1 ianuarie 2015.
Viceguvernatorul BNR a explicat ca amanarea adoptarii euro poate avea un impact negativ asupra unui stat, iar un efect poate fi si deprecierea monedei nationale. "Deprecierea zlotului polonez este pusa de multe ori pe seama perceptiei mai pesimiste a investitorilor ca Polonia ar reusi sa onoreze calendarul asumat pentru adoptarea euro", a mai afirmat Popa.
Pe de alta parte, viceguvernatorul a subliniat faptul ca se vor accepta derogari sau anumite relaxari a criteriilor de aderare la zona euro, iar aderarea la zona euro nu echivaleaza cu disparitia dezechilibrelor din economie. Acestea vor trebui eliminate pana la adoptarea monedei unice.
"Nu se pune problema modificarii tratatului de la Maastricht. Criteriile de convergenta nominala nu vor fi relaxate si nici nu vor fi acordate derogari de la acestea", a spus Popa.
El a mentionat, totodata, ca adoptarea monedei unice europene "nu reprezinta finalitatea, ci debutul unui proces de convergenta, deci nu elimina necesitatea rezolvarii dezechilibrelor macroeconomice".
In acest sens, Popa sustine ca un proce de convergenta ar fi mult mai dificil prin eliminarea unui curs de schimb flexibil si ca "indeplinirea criteriilor presupune si asigurarea sustenabilitatii" printr-o ajustare ordonata. "Nu poti adopta euro timp de doi ani si apoi sa revii la altceva", a atras atentia viceguvernatorul bancii centrale.
Sursa: NewsIn
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro