Royal Bank of Scotland (RBS) a inregistrat in 2008 cele mai mari pierderi din istoria corporatista a Marii Britanii, in contextul unei crize ce a decimat industria bancara mondiala, determinand guvernul sa injecteze inca 13 miliarde lire sterline pentru a ii asigura viabilitatea, scrie BBC.
RBS, pe care guvernul a trebuit sa o nationalizeze anul trecut, a afisat pierderi totale pentru 2008 de 24,1 miliarde lire sterline (34,2 miliarde dolari) si a anuntat ca va depune active in valoare de 325 miliarde lire sterline intr-o schema guvernamentala de asigurari.
Reprezentantii bancii se confrunta cu critici in legatura cu pensia fostului sef Sir Fred Goodwin, iar cancelarul a spus ca guvernul i-a cerut sa renunte la o parte din aceasta.
Printre masurile pe care le-a mai anuntat RBS se numara si schimbari "dramatice" la nivel de structura, ca urmare a pierderilor si ca nu exclude disponibilizari substantiale.
Astfel, potrivit Bloomberg, RBS a anuntat luna aceasta ca va concedia 2.300 de salariati in Marea Britanie, in plus fata de cele 2.700 de persoane pe care le va disponibiliza la diviziile bancare globale.
Cea mai mare parte a pierderilor RBS din 2008 a fost generata de deprecieri de active de 16,2 miliarde lire sterline, efectuate mai ales ca urmare a achizitiei grupului bancar ABN Amro.
Presedintele Philip Hampton a pus pierderile masive pe seama "turbulentelor fara precedent" de pe pietele financiare si a deteriorarii conditiilor economice din lume.
"Datoram independenta noastra continua guvernului britanic si contribuabililor si suntem foarte recunoscatori pentru sustinerea lor", a spus presedintele RBS, avertizand ca 2009 va fi inca un an dur.
Royal Bank of Scotland este criticata aspru dupa ce BBC a aflat ca Sir Fred Goodwin, fostul director executiv al bancii, are deja o pensie anuala de 650.000 lire sterline (circa 730.000 de euro), in pofida faptului ca are doar 50 de ani.
Stephen Hester, noul director executiv al RBS, a spus ca aranjamentele de pensii pentru predecesorul sau fac parte dintr-un acord legal din care face parte si guvernul.
Cu toate acestea, ministrul de finante Alistair Darling a spus ca avocatii guvernului incearca sa vada ce poate fi facut pentru a retine partial sau chiar integral aceasta pensie.
"Astfel de excese nu pot fi justificate cand exista un esec de o astfel de amploare, iar printr-o actiune voluntara Sir Fred Goodwin ar putea solutiona problema", a spus Darling.
RBS a anuntat, totodata, ca va plati 6,5 miliarde lire sterline catre Trezorerie, pentru a participa la Schema de Protectie a Activelor (Asset Protection Scheme).
"Suntem extrem de frustrati de lipsa de claritate refritoare la propunerile de restructurare a companiei", a declarat Derek Simpson, secretarul general al sindicatului Unite.
Asset Protection Scheme, program sustinut de contribuabili, este menit sa consolideze bilanturile contabile si sa incurajeze bancile sa imprumute mai mult companiilor si persoanelor fizice.
In 15 februarie, Times relata ca RBS si-ar putea diminua operatiunile din Romania, Slovacia si Uzbekistan, insa ar putea pastra o retea internationala de banci comerciale, in contextul unor pierderi record de aproape 30 miliarde lire sterline, ce vor declansa o noua serie de disponibilizari.
ABN Amro Romania si-a schimbat denumirea in Royal Bank of Scotland (RBS) din 15 octombrie 2008, dupa ce banca olandeza ABN Amro a fost achizitionata in octombrie 2007 de consortiul format din Royal Bank of Scotland, Fortis si Santander pentru aproximativ 70 miliarde euro, iar diferitelesegmente de activitate ale ABN Amro au fost impartite intre cele trei banci.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro