credius.ro

Creditarea ar putea scapa de fraul restrictiilor in 2007

17 august 2006

Anul viitor ar putea aduce o relaxare a restrictiilor impuse de BNR creditarii, si in principal cele ce vizeaza imprumuturile in valuta. “La anul ne vom debarasa de masurile administrative. Vom discuta de o tintire a inflatiei mult mai curata, instrumentul principal fiind dobanzile”, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu pentru Ziarul Financiar. Principala masura administrativa a BNR este limitarea creditului in valuta acordat de banci la 300% din fondurile proprii ... in aceasta categorie incadrandu-se si rezervele minime obligatorii (RMO) la lei si valuta, majorate anul acesta de banca centrala la 20%, respectiv 40%.

Potrivit purtatorului de cuvant al BNR, Mugur Stet, adoptarea acestor masuri este posibila pentru anul viitor, in conditiile consolidarii dezinflatiei, evolutie evidentiata si de ultimul raport al BNR asupra inflatiei, prezentat de banca centrala in cursul zilei de ieri. La sfarsitul lunii iunie, rata anuala a inflatiei a fost de 7,1%, cu 1,3% mai mica decat in martie si cu 0,9% sub nivelul prognozat. Mai mult, BNR si-a revizuit prognoza din mai privind inflatia pe anul acesta – 6,8%, apreciind ca la sfarsitul anului acest indicator se va situa la nivelul de 6,1%. Exista posibilitatea ca inflatia sa se incadreze la sfarsitul anului chiar in tinta stabilita de BNR, de 5% +/- 1%. Potrivit lui Ionut Dumitru, manager departamentul de cercetare de trezorerie din cadrul Raiffeisen Bank, inflatia  ar putea cobori la sfarsitul anului la 5,8-5,9%, tinand cont si de faptul ca prognozele BNR de pana acum au fost destul de pesimiste, ele depasind de fiecare data nivelul real inregistrat al inflatiei.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea spune ca bancherii asteapta de mult o astfel schimbare de atitudine din partea BNR si ca cea mai importanta importanta masura la care ar trebui sa se renunte este  limitarea creditului in valuta la nu mai mult de 300% din fondurile proprii. “Sper ca acest lucru sa se intample cat mai repede”, declara Radu Ghetea. Relaxarea masurilor administrative de catre BNR a fost ceruta cu insistenta de bancheri, ingrijorati de faptul ca, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, bancile din Romania nu vor putea face fata concurentei institutiilor creditoare din Occident si vor pierde numerosi clienti in favoarea acestora din urma. “Bancile romanesti inregistreaza o presiune ridicata pe costuri, ceea ce le dezavantajeaza foarte mult in competitia cu bancile straine”, precizeaza Ionut Dumitru.

Decizia limitarii creditului in valuta la nu mai mult de 300% din fondurile proprii a fost adoptata la sfarsitul anului trecut si, alaturi de cresterea RMO pentru valuta la 40%, a determinat stoparea cresterii necontrolate a creditului in valuta. Presedintele ARB nu se teme insa ca atenuarea si chiar renuntarea la astfel de restrictii va duce la o orientare a populatiei catre imprumuturile in valuta. “Comportamentul populatiei vis-a-vis de creditul in valuta este dat de nivelul dobanzilor. Daca restrictiile se ridica, este de asteptat ca bancile sa practice mai mult creditul in valuta. Pe de alta parte, si creditul in lei se apropie la nivel de dobanzi de creditul in valuta, insa la cel in lei nu exista risc valutar. Personal, eu cred ca ridicarea acestor restrictii nu va determina o 'eurizare' a creditului”, precizeaza Radu Ghetea.

Bogdan Popescu
[email protected]
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro