credius.ro

Profitul si nu cota de piata, miza pentru UniCredit

3 august 2006

Trendul descendent ce se manifesta in evolutia Raiffeisen Bank in ultimul an si jumatate face ca ultimul loc pe podimul celor mai puternice banci se fie accesibil si pentru alti pretendenti. Este vorba de viitoarea banca ce va rezulta din fuziunea UniCredit si HVB Tiriac. Desi aceste previziuni arata bine pentru UniCredit, presedintele bancii, Rasvan Radu, declara ca obiectivul bancii nu este cota de piata, ci profitabilitatea si reducerea costului riscurilor.

De la inceputul anului trecut, cota de piata a Raiffeisen Bank s-a erodat continuu, inregistrand o scadere de 1,5 puncte procentuale. La jumatatea acestui an, austriecii inregistrau active de 3,2 miliarde euro, in timp ce cota de piata a scazut sub pragul de 8%, pana la 7,9%. Cu acest nivel, Raiffeisen ar fi depasita de banca UniCredit, odata ce aceasta va prelua HVB Bank si Banca Tiriac, cotele celor 3 ridicandu-se in iunie la aproape 8,3 puncte procentuale si active de 3,3 mld. euro. Per ansamblu insa, aceasta evolutie cumulata nu este una ascendenta. Cea mai puternica banca dintre cele 3 pe piata romaneasca, HVB Bank, inregistreaza scaderi continue ale cotei, pana la 4,08%, in conditiile in care la sfarsitul anului trecut avea 4,2%. Nici Banca Tiriac nu sta “pe roze” din acest punct de vedere, desi fata de martie a crescut cu 0,1% pana la 2,4%, nu a reusit insa sa ajunga la cota pe care o inregistra la sfarsitul anului trecut, 2,5%. In schimb, UniCredit se afla pe o panta ascenta, cota de piata urcand constant de la sfarsitul lu 2005 cu 0,1 puncte procentuale trimestrial, pana la 1,8%.

Evolutiile negative ale HVB si Banca Tiriac ar putea fi puse pe seama procesului de fuziune in care sunt angajate cele doua banci, proces care determina de multe ori pierderea unei parti a clientelei. Pe de alta parte insa, multe voci sustin ca aceasta scadere nu reflecta realitatea si nu ar fi decat rezultatul exportului de credite catre banca-mama, determinat de masurile de restrictionare a creditarii impuse de BNR.

Desi aceasta ierarhie virtuala urca Unicredit pe locul 3, presedintele UniCredit Romania, Rasvan Radu, declara ca pentru banca pe care o conduce cota de piata nu este o miza in sine. “Cota de piata nu este cel mai important indicator, ci profitabilitatea si calitatea financiara din punct de vedere al contului de profit si pierderi”, spune Rasvan Radu, referindu-se la obiectivele UniCredit dupa fuziunea cu HVB Tiriac. De asemenea, managementul riscului si reducerea acestuia reprezinta puncte centrale in modul in care UniCredit abordeaza piata.

“Avem in vedere costul riscului pentru bancile existente in diferite tari. In cadrul UniCredit este o abordare diferita: focus pe profit si pe reducerea costului riscului, adica imbunatatirea calitatii portofoliului. Costul de risc se evidentiaza prin nivelul provizioanelor, nivelul creditelor neperformante. Spre deosebire de alte institutii bancare din Europa Centrala si de Est, focusul principal al grupului UniCredit nu este pe cota de piata”, apreciaza presedintele UniCredit Romania.

Primul pas dupa fuziunea dintre Unicredit si HVB Tiriac va fi consolidarea pozitiei bancii pe piata. “Dupa fuziune vom parcurge diferite etape. Prima etapa va fi aceea de consolidare a pozitiei pe piata si de finalizare a integrarii. Abia dupa aceea vom face si planuri pentru perioada urmatoare”, afirma Rasvan Radu. In condtiile in care fuziunea dintre HVB Bank si Banca Tiriac este programat sa se incheie pana la sfarsitul acestei veri, integrarea si cu UniCredit se va finaliza in decursul lui 2007. Acest proces a fost demarat in mai, cand a fost integrata reteaua de bancomate a celor trei banci.

In sectiunea 'Interviul saptamanii' puteti citi un interviu amplu cu presedintele UniCredit Radu, Rasvan Radu (click aici).

Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro