credius.ro

Standard&Poors a majorat ratingul Bank Austria Creditanstalt

15 ianuarie 2007

Agentia de evaluare financiara Standard&Poor`s Ratings Services a majorat saptamana trecuta, cu o treapta, de la "A" la "A plus", cu perspectiva stabila, ratingul pe termen lung acordat grupului bancar austriac Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), ca urmare a finalizarii tranzactiei prin care grupul bancar italian UniCredito SpA (A+/Stabil/A-1) a achizitionat participatia de 77,53 la suta din actiunile bancii austriece detinuta anterior de grupul bancar german Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG A/Stabil/A-1) pentru o suma de 12,5 miliarde euro, informeaza un comunicat al agentiei.

In acelasi timp, ratingul pe termen scurt "A-1" acordat BA-CA a fost confirmat. Ratingurile pe termen lung acordate HVB si UniCredito, precum si perspectiva asociata acestor ratinguri au ramas nemodificate. "Actiunea de rating reflecta noul rol al BA-CA în înteriorul grupului UniCredito. Standard & Poor's a egalizat astfel ratingul BA-CA cu cel al noului actionar majoritar care acum detine în mod direct 96,35 la suta din BA-CA", a apreciat analistul Standard & Poor`s, Volker von Kruechten, citat de Rompres si www.SMARTbank.ro.

Potrivit acestuia, S&P considera Europa Centrala si de Est o piata cheie pentru UniCredito, iar BA-CA are un rol important în dezvoltarea afacerilor în peste 12 state din aceasta regiune ce înregistreaza un ritm de crestere rapid.

Perspectiva asociata ratingului BA este identica cu cea a acordata UniCredito, semn al statutului BA-CA în interiorul grupului. La rândul sau, perspectiva asociata ratingului UniCredito reflecta estimarile agentiei de rating potrivit carora UniCredito va fi în masura sa-si mentina un profil financiar si de afaceri solid. În opinia agentiei de rating pâna acum grupul bancar italian a respectat calendarul masurilor de integrare a sucursalelor BA-CA si HVB, desi acest proces este înca într-o faza preliminara.

UniCredit Group este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata europeana a serviciilor financiare, cu o valoare de piata de peste 60 miliarde de euro si având active totale de peste 782 miliarde de euro. Grupul bancar este prezent pe piata din România prin intermediul UniCredit Romania si a HVB Tiriac Bank Romania, institutii financiare cu o valoare cumulata a activelor de peste trei miliarde de euro.

HVB Tiriac este detinuta în proportie de 50 la suta plus o actiune de Bank Austria Creditanstalt AG, restul titlurilor fiind controlate de omul de afaceri Ion Tiriac. HVB Tiriac este al patrulea grup bancar de pe piata româneasca, cu o cota de piata de 6,5 la suta. În cursul anului urmator HVB Tiriac urmeaza sa fuzioneze cu UniCredit Romania si astfel UniCredit îsi va atinge obiectivul strategic de a fi printre primele banci in Romania.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro