credius.ro

Citigroup: Erste castiga 27 de milioane de euro din vanzarea actiunilor proprii

19 decembrie 2006

Potrivit unui raport Citigroup, Erste Bank, proprietarul Bancii Comerciale Romane, va obtine un castig inainte de impozitare de 27 milioane euro din vanzarea actiunilor proprii, rascumparate de la salariatii BCR la un pret mai mic decat cotatia bursiera.
Erste Bank a preluat recent, prin oferta publica, 7,2% din actinile BCR, dintr-un total de 8% detinut de angajatii bancii romanesti, care au ajuns sa controleze, in urma unui schimb de actiuni, peste 1% din titlurile Erste.

Salariatii BCR au avut posibilitatea sa aleaga un schimb de actiuni cu Erste, rata de schimb fiind de sase la unu, sau oferta in numerar, la pretul de 6,5 euro pentru fiecare actiune BCR. Doua treimi dintre angajati au decis sa schimbe titlurile detinute la BCR cu actiuni Erste. Banca austriaca si-a asigurat 57,31 milioane de titluri, dintr-un total de 63,39 milioane, majorandu-si participatia la BCR la 69,1%, de la 61,9%. In cadrul ofertei, angajatii care achizitionat actiuni Erste au avut posibilitatea de a vinde imediat titlurile catre banca austriaca. Salariatii BCR au acceptat sa vanda 34% din actiunile preluate, la pretul de 45,9 euro, valoare cu mult sub cotatia titlurilor Erste pe piata bursiera, se arata intr-u raport al Citigroup. La data analizei, 15 decembrie, cotatia titlurilor Erste era de 58,32 euro.

Erste a indicat ca nu intentioneaza ca pastreze actiunile rascumparate, si le va revinde, cel mai probabil, principalului actionar, Fundatia Erste Oesterreichische Spar-Kasse, care detine 30,2% din capital si vrea sa-si mentina participatia la cel putin 30%. Luand in calcul cotatia actuala a titlurilor Erste, banca va obtine un castig inainte de impozitare de 27 milioane de euro din tranzactie, potrivit Citigroup. Castigul nu va fi inregistrat in contul de profit si pierderi al bancii, ci direct in capital, se spune in raport.

Oferta publica a condus la majorarea capitalului social al Erste cu 316 milioane de euro, inclusiv cele 6,3 milioane de titluri Erste emise salariatilor BCR, la pretul de 45,9 euro pe actiune, presupunand ca 2,1 milioane de actiuni sunt rascumparate si vor fi revandute actionarului majoritar al grupului austriac.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro