credius.ro

Grupul belgian KBC va prelua Romstal Leasing pentru 70 mil. euro

16 decembrie 2006

Grupul financiar belgian KBC va achizitiona pachetul majoritar de actiuni al companiei Romstal Leasing si participatia Romstal Imex la firma INK Insurance Broker, tranzactie in valoare de 70 de milioane de euro, a anuntat, vineri, BAC Investment Bank, societatea care a intermediat tranzactia. Procesul de achizitie a Romstal Leasing, firma controlata de omul de afaceri de origine italiana Enrico Perini, si a INK Insurance Broker va fi finalizat in primul trimestru al anului viitor.

"KBC este convins ca piata romaneasca poate deveni una dintre cele mai importante piete financiare din Europa Centrala si de Est, datorita numarului mare de locuitori, potentialului de dezvoltare si relatiilor comerciale", se arata intr-un comunicat comun al KBC si Romstal Leasing. Grupul isi propune sa joace un rol important pe mai multe segmente ale pietei financiare romanesti.

Structura pietei de leasing din Romania este comparabila cu cele din alte state ale Europei Centrale si de Est unde activeaza grupul belgian, in care domina leasingul auto, segment urmat de finantarea achizitiei de echipamente si imobile. "KBC se angajeaza sa promoveze oportunitatile de dezvoltare ale Romstal Leasing si sa sprijine expansiunea acesteia, printr-o viziune care sa serveasca interesului clientilor, conducerii si actionariatului", a afirmat, in comunicat, presedintele grupului, André Bergen.

El a apreciat ca firma romaneasca de leasing reprezinta "o baza ideala" de la care pot fi dezvoltate, ulterior, activitati de brokeraj de asigurari si credite de consum. Romstal Leasing a incheiat, in primele zece luni, contracte in valoare totala de 114,5 milioane de euro, in crestere cu 90% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Reteaua teritoriala a firmei este formata din 20 de puncte de lucru si va fi extinsa, pana in 2008, la 35 de birouri.

Compania finanteaza in sistem leasing financiar si operational autoturisme, autoutilitare, motociclete, vehicule comerciale grele, echipamente si imobile. In 2005, firma a avut o cota de 3,25% din piata nationala de leasing, ocupand pozitia a 13-a in topul companiilor de profil, cu o valoare a contractelor de circa 72 milioane de euro.

Romstal Leasing este detinuta aproape integral de catre Romstal Imex - 99%, companie ai carei actionari sunt omul de afaceri de origine italiana Enrico Perini - 51%, firma Framan din Italia - 40% si Ovidiu Henter - 9%.

Grupul belgian KBC desfasoara operatiuni in Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia si Slovenia. Pe piata de leasing din Cehia, KBC este lider cu o cota de piata de 16%.
in prima jumatate a anului, KBC a raportat un profit net de 1,71 miliarde euro, in crestere cu 41,3% fata de perioada similara a anului trecut.

Achizitia Romstal Leasing reprezinta intrarea KBC pe piata romaneasca.
Grupul financiar si-a manifestat, anul trecut, interesul pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane, dar s-a retras din cursa aratand ca un factor important care a influentat decizia de a nu depune o oferta pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni a fost problema alocarii capitalului in cadrul grupului.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro