Suma pe care statul roman o va incasa din privatizarea BCR, de peste doua miliarde de euro, este certa si nu este afectata de eventualele datorii sau compensatii pe care statul trebuie sa le acopere in urma absorbtiei Bancorex de catre BCR. Garantiile acordate cumparatorului Erste Bank nu reprezinta nici un fel de suplimentare a obligatiilor pe care statul roman si le-a asumat la momentul absorbtiei Bancorex, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice.
In ceea ce priveste garantiile nelimitate valoric si temporal, Finantele apreciaza ca sunt in curs de stabilire limite clare, atat pentru valoarea maxima a acestora, cat si pentru termenele pana la care se poate face apel la aceste garantii. "Aceste obligatii exista pentru statul roman indiferent de cine este proprietarul bancii. Procesul de privatizare a BCR se deruleaza conform termenilor din contract si in termenele prevazute de acesta", se mai arata in comunicat.
Erste Bank din Austria a fost desemnata in decembrie 2005 castigatoarea licitatiei pentru preluarea BCR, cea mai mare banca din Romania, pentru 3,75 miliarde euro.
Potrivit Erste, ultima conditie pe care trebuie sa o indeplineasca partea romana pentru finalizarea procesului de privatizare a BCR se refera la aprobarea tranzactiei de catre Parlament. Comisia Buget-Finante-Banci, Comisia Juridica si Comisia de Privatizare din Senat s-au intrunit joi pentru a aproba ordonanta pentru privatizarea BCR, insa nu au putut lua o decizie din lipsa de cvorum.
Actul normativ ar fi putut fi aprobat prin votul a cel putin 18 senatori, insa in sala au fost prezenti doar 15 membri ai comisiilor. Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, joi, la sedinta acestor comisii, ca Banca de Comert Exterior, devenita ulterior Bancorex, a acordat inainte de 1989 garantii in valoare de 500 milioane dolari in favoarea unor state arabe, iar obligatiile aferente garantiilor ar putea reveni Bancii Comerciale Romane (BCR), care a preluat Bancorex in 1999. "O evaluare exacta a obligatiilor BCR este greu de facut. inainte de 1989, Bancorex a emis garantii in favoarea statelor in valoare de circa 500 milioane dolari, garantii nelimitate (ca perioada - n.r.) care nu stiu ce acopereau", a afirmat Vladescu.
El a aratat ca este posibil ca un stat arab sa ceara plata unei garantii, desi pana in prezent nu a existat o astfel de solicitare.
"Nu exista o evaluare clara pentru ca datele pe care le avem sunt contradictorii. Exista chestiuni in activitatea Bancorex care ne scapa", a spus Vladescu. La sfarsitul lunii iulie, ministrul Finantelor a estimat la 900 de milioane euro potentialul ajutor de stat in cazul Bancorex, absorbita de BCR in 1999. Vladescu a subliniat ca aceste sume sunt estimative.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro