credius.ro

9.000 de noi locuri de munca in banci

17 mai 2007

Extinderea tot mai accentuata a retelei de unitati bancare a determinat aparitia unei crize a resurselor umane in sistemul bancar romanesc. “In ultimii trei ani numarul unitatilor deschise de banci s-a dublat”, a declarat Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman in cadrul Forumului Financiar Sud Est European.

La ora actuala, in sistemul bancar romanesc lucreaza aproximativ 69.000 de angajati. In 2006, au fost efectuate peste 6.000 de angajari in industria bancara, previziunile pe acest an fiind de 9.000 de noi salariati atrasi in sistem. “Au aparut deja elementele dezvoltarii unei crize a resurselor umane din sector, ceea ce va influenta ca factor determinant dezvoltarea serviciilor financiare in Romania in 2007-2008. Sunt banci care vor sa angajeze 7 - 800 chiar si 900 de oameni noi”, arata Petru Rares.

Competitia tot mai intensa de pe piata bancara romaneasca, duce la angajarea unor resurse umane slab pregatite si va genera cresterea riscului operational al bancilor, a declarat in cadrul forumului Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. “Unul din efectele competitiei de pe piata bancara este cresterea riscului operational. Avem o competitie puternica, ceea ce va determina bancile sa caute cat mai multi clienti, sa deschida cat mai multe sucursale si deci sa angajeze personal inca insuficient pregatit sau onest sau sa ia angajati de la alte banci de pe piata”, a aratat presedintele ARB.

Pe de alta parte, Cornel Cojocaru, directorul directiei de comunicare BCR, considera ca ca nu se poate vorbi despre o criza in resurse umane, iar bancherii nu sunt alarmati, ci mai degraba preocupati. “Trebuia sa ne asteptam la o crestere a nevoii de personal de 10 – 15% pe an. Piata se va stabiliza in 2 – 3 ani“

La randul sau, Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, a aratat de asemenea ca nu este vorba de o criza a resurselor umane, insa este mirat de oportunismul de care dau dovada romanii cand vine vorba de mutarea de la o banca la alta. “In strainatate lumea isi pune intrebari cand un angajat paraseste institutia la care lucreaza, insa in Romania exista miscari in toate directiile in functie de oferte”.

Bancile vor trebui sa se adapteze la aceasta lipsa de personal calificat. Aceasta se poate realiza prin standardizarea procesului de vanzari, programele de training-uri interne precum si folosirea de canale alternative. "Vedem o standardizare a procedurilor si ne indreptam spre o vanzare la foc automat, de tipul vanzarilor de camasi sau ciorapi", a spus Cojocaru.

Salariile din domeniul financiar-bancar vor continua sa creasca accelerat

Datorita cererii tot mai mari de specialisti, bancile vor fi obligate sa adopte masuri care vizeaza atragerea si retinerea angajatilor. Pachetele salariale cat mai atractive sunt o buna metoda de fidelizare. Din acest motiv salariile din sectorul financiar-bancar vor continua sa creasca intr-un ritm accelerat in urmatorii ani. Anul trecut in acest sector salariile au crescut in medie cu 7,3%. Se estimeaza ca anul acesta sectorul financiar – bancar va deveni cel mai bine platit din sistem, detronandu-l pe cel farmaceutic. "Forta de munca este tot mai scumpa. Consecinta concurentei dintre banci va fi cresterea salariilor pana la niveluri insuportabile", a declarat Petru Rares.

Totusi, conform Institutului National de Statistica, salariul mediu brut castigat in sistemul bancar la sfarsitul anului trecut era mai mare decat cel din martie anul acesta. In decembrie 2006 acesta era 4563 lei, iar in martie 2007 de 4203 lei.

Codul Muncii, o problema pentru bancheri

O alta problema ridicata de bancheri a fost aceea a legislatiei. Potrivit acestora, Codul Muncii este foarte rigid si ii ajuta mai mult pe angajatii problematici sau nepregatiti, angajatorii neputand renunta decat foarte greu la ei.

“Salariile mari ii fac pe cei ce au intrat in sistem sa se propteasca acolo, chiar daca sunt incompetenti. Un salariat al bancii a venit baut si a agresat un client. Noi i-am desfacut contractul de munca, insa instanta i-a acordat castig de cauza, fiind obligati sa-l reangajam”, a aratat fostul presedinte al CEC, Eugen Radulescu.

Directorul general al Bancii Romanesti, Andreas Maragkoudakis. este si el nemultumit de sistemul legislativ. "Am venit in Romania pentru ca am crezut in oportunitatile din aceasta tara, dar legile sunt atat de rigide si in favoarea personalului, care este foarte greu de concediat".

Cosmin Meleaca
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro