credius.ro

5 euro pentru CEC

13 decembrie 2006

Un milion de romani ar putea oferi cele 500 de milioane de euro pentru CEC daca ar cumpara actiuni in valoare de 500 de euro - cu 5 euro pe actiune, adica tot atat cat vor scoate din cont ungurii de la OTP ori grecii de la NBG. In fapt, este vorba despre privatizarea prin subscriere publica, o "modalitatea viabila daca ar exista o reactie pozitiva a autoritatilor in vederea crearii unui cadru legislativ", a precizat Radu Negrea, secretar general al Asociatiei Romane a Bancilor, intr-o dezbatere publica organizata de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti. Prin aceasta achizitie de actiuni, Negrea a lasat sa se intrevada un instrument de plasament profitabil pentru romani, in vederea cresterii reale a economiilor in comparatie cu inflatia ori dobanzile la depozite. Cu aceasta ocazia, Negrea a mai spus ca CEC nu trebuia scoasa din peisajul romanesc argumentand ca o tara cu o economie liberala si un sector bancar cu capital majoritar strain va ingreuna cu mult situatia micilor intreprinzatori din punct de vedere al finantarilor.

Participantii la dezbatere s-au aratat deopotriva interesati sa cumpere actiuni CEC "nu neaparat din patriotism, ci pentru ca acestea vor deveni extrem de profitabile in timp". Un alt subiect de interes l-a reprezentat pretul CEC-ului, considerat unul "ridicol de mic" in comparatie cu valoarea sa reala. In context, presedintele CCIB, Stefan D. Popa considera ca in procesul de privatizare ar trebui sa se tina cont de atuurile bancii: brand-ul foarte bun in pofida erodarii cotei de piata si reteaua extinsa, in special in mediul rural. "Daca avem in vedere ca multe din fondurile structurale si de coeziune sunt destinate modernizarii rurale, intelegem mai bine importanta acestei banci", a subliniat Popa. Presedintele CCIB a mai spus ca soarta CEC depinde de o decizie strategica, iar o abordare chibzuita a privatizarii, care poate implica o amanare, este chiar recomandata.

"Trebuie sa evitam o ultima greseala de privatizare", este de parere si presedintele „FEPAIUS", organizatia patronala a industriei textilelor, Maria Grapini. Si in calitate de membru al partidului conservator, Grapini a spus ca sustine privatizarea CEC prin subscriptie publica deoarece firmele mici si mijlocii, in special cele din industria usoara se vor confrunta cu probleme de finantare. S-a vorbit de asemenea de importanta mentinerii CEC in proprietatea statului in contextul in care aceasta ultima preluare va contribui la cresterea capitalui strain din sectorul bancar pana la 95%.

Participantii la aceasta dezbatere nu au exclus existanta unor interese in spatele acestei privatizari, din moment ce achizitionarea CEC de catre o banca straina nu are ca suport nicio ratiune si niciun criteriu de eficienta pe termen lung.

Raiffeisen, asul din maneca

Varianta subscriptiei publice, sustinuta de oamenii de afaceri si de Asociatia Romana a Bancilor, nu este singura alternativa pe care statul o are si la care poate apela in cazul in care solutia NBG sau OTP, cele doua finaliste in cursa pentru CEC, nu convine. Ziarul Adevarul dezvaluie astazi ca Raiffeisen Bank nu a fost practic exclusa in totalitate in urma stabilirii celor doi finalisti, statul pastrand in continuarea o “portita” prin care poate reincepe negocierile cu banca austriaca. Informatia este funizata de un oficial al Raiffeisen, Andrei Stamatian, directorul Organization & Process Management Area, si confirmat de ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

Sanse minime pentru OTP

Potrivit ministrului, astazi guvernul aproba forma finala a contractului de privatizare a ultimei mari banci romanesti de stat. Dupa acest moment, se poate trece la urmatoarea etapa a procesului, depunerea ofertelor finale imbunatatite de catre NBG si OTP Bank si analiza acestora. Ministrul Vladescu precizeaza ca statul va anunta castigatorul pana la sfarsitul acestui an, singurul criteriu in alegerea acestuia fiind pretul. Cele doua banci s-au calificat in finala pentru CEC cu oferte care s-au situat in jurul valorii de 500 milioane de euro, una dintre ele chiar depasind acest nivel. A treia banca semi-finalista, Raiffeisen Bank, a inaintat o oferta inferioara celor ale NBG si OTP. 

Dupa ce austriecii au dati la o parte datorita pretului mic oferit, ramanand insa implicati in proces ca solutie de rezerva, se pare ca nici OTP nu va putea satisface pretentiile statului roman. In acest sens, reprezentantii bancii maghiare declarau ca pretentiile autoritatilor de la Bucuresti sunt nerealiste, existand o “diferenta semnificativa” intre acestea si posibilitatile OTP. De asemenea, agentiile de rating dau ca minime sansele ca viitorul CEC sa fie alaturi de OTP. Tranzactia este putin probabila, apreciaza agentia de evaluare Moody's. Aceasta a revizuit in sens negativ calificativul care evalueaza soliditatea financiara a OTP, fara insa a lua in calcul o eventuala preluare a CEC de catre banca ungara. Moody's considera ca un eventual succes al maghiarilor in privatizarea CEC, dar si in preluarea bancii croate Diner's Club Adriatic ar majora riscurile asupra bancii si ar avea implicatii negative asupra ratingului. 

Nicoleta Margineanu
[email protected]
Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro