246 de romani detin 0,22% din economiile populatiei in banci

246 de romani detin 0,22% din economiile populatiei in banci

"Saracii romani bogati"… Mai ales cei din Parlament si Guvern. Concret, din totalul de 494 de senatori, deputati si ministri, mai putin de jumatate au bani in bancile comerciale … – Surprinzator (sau nu!), cei 246 de inalti demnitari care au depozite si conturi bancare "strang" impreuna 63 de milioane lei noi, ceea ce inseamna

"Saracii romani bogati"… Mai ales cei din Parlament si Guvern. Concret, din totalul de 494 de senatori, deputati si ministri, mai putin de jumatate au bani in bancile comerciale … – Surprinzator (sau nu!), cei 246 de inalti demnitari care au depozite si conturi bancare "strang" impreuna 63 de milioane lei noi, ceea ce inseamna 0,22 % din totalul economiilor din banci ale populatiei (peste 28.600 de milioane lei noi) … –

"Cosul valutar" predomina

Potrivit declaratiilor de avere ale alesilor neamului, senatorii, deputatii si titularii portofoliilor ministeriale detin in banci conturi si depozite in valoare de peste 23 de milioane lei noi, aproximativ 5,25 milioane euro si circa 7 milioane dolari, plus diferite sume nesemnificative in alte valute. Convertind valutele in lei (1 euro – 3,50 RON, 1 dolar – 3.00 RON) se ajunge la o suma totala de peste 63 de milioane lei noi.

Alesii nostri prefera sa-si tina economiile in banci apeland la varianta cosului valutar, constituind mai multe depozite in valute diferite. Vorba aceea: nu se tin ouale in acelasi cos!… Dar sunt si mai greu de numarat (prietenii stiu de ce!). Din cei 246 de politicieni la varf care detin bani in banci, 125 au optat pentru economii "amestecate", atat in lei cat si in diferite valute (euro, dolari si ceva franci elvetieni sau lire sterline).

Pe locul doi se situeaza cei care prefera moneda nationala, 64 de parlamentari mizand pe leul nostru romanesc, dovada fiind dobanzile mai atractive oferite de banci pentru acest tip de depozite. Restul (57 de persoane) au ales varianta conturilor si depozitelor in valuta, in special euro si dolari.

Interesant este faptul ca 17 personalitati politice ale statului roman "dau dovada de patriotism", tinandu-si economiile adunate cu sudoarea fruntii in banci de peste hotare. N-or avea incredere in bancile din Romania?!?

Topul bancilor in viziunea demnitarilor

Parcurgand stufoasa lista cu declaratiile de avere ale inaltilor functionari ai statului, a rezultat o mare diversitate de optiuni pentru diferite institutii bancare, putini fiind cei care mizeaza numai pe o singura banca. BCR (98 de optiuni) si BRD (92 de preferinte) domina de la distanta topul bancilor, situatie intrucatva asemanatoare cu cea consemnata pe piata bancara.

Podiumul este completat de Bancpost cu 57 de optiuni din partea alesilor nostri. Alte doua banci, Raiffeisen Bank (38) si Banca Transilvania (16), ies in evidenta in acest top al preferintelor. In pluton "alearga" si alte institutii bancare: Piraeus Bank, ING Bank, Banca Tiriac, HVB Bank, Alpha Bank etc.

Deponenti fruntasi

O analiza a bogatei documentatii oferite de propriile declaratii de avere ale demnitarilor, ne arata ca unii dintre ei se dovedesc exemple demne de urmat pentru tot romanul, care ar trebui "sa economiseasca si el, nu numai sa consume"! Ca doar asa ne invata guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Bunaoara, dintre guvernanti, pe primul loc nu putea sa fie decat … premierul Tariceanu, cu conturi si depozite in suma de peste 1,7 milioane lei noi. Cel la care v-ati fi asteptat sa fie pe primul loc, George Copos, declara ca are in banci numai 1,17 milioane lei noi.

Lucrurile sunt mult mai interesante daca intram in Parlament. Aici gasim multi oameni harnici, strangatori precum furnica. Sa ne oprim asupra capului PSD Mircea Geoana, care declara ca are in banci din Romania numai 12.200 lei noi, dar detine in conturi din Statele Unite aproape 180.000 de dolari. Doamna deputat Rodica Stanoiu (PSD) declara pe propria raspundere ca are in banci 64.500 de euro, 40.000 de dolari si un mizilic de 17.000 lei noi. Nu mai punem faptul ca o buna parte a valutei dumneaei si-o pastreaza in strainatate. Cum nu sunt singurele exemple de social-democrati cu conturi importante in strainatate, se vede treaba ca isi pregatesc viitorul pentru o batranete linistita si departe de … DNA.

Sa nu radem insa, pentru ca este "cineva" mult mai "tare". Dupa un maruntis de 598.000 de lei noi si 83.000 euro depozitati in tara, deputatul Verestoy Attila a deschis un cos "geografic" european cu 1.980.000 euro in Monaco, 185.000 dolari in Cipru, 150.000 dolari la Geneva, 1.200.000 euro la Viena si 49.500.000 forinti la … Budapesta! Nu departe de el este seful conservatorilor Dan Voiculescu, care este si el adeptul "cosului", cu precizarea ca este un cos patriotic, "ouale" fiind plasate in tara: dupa niste bani de inghetata in moneda locala (15.700 lei), deschidem ochii mari si remarcam cei 3.600.000 dolari si 316.500 euro, declarati ca avere personala.

Intram in Camera Deputatilor, unde se remarca tactica depozitelor mici si dese … cheia marilor succese! Spre exemplu, fostul si actualul demnitar, pesedistul Eugen Bejinariu (noua conturi la trei banci), ce are 63.700 lei noi "pentru seminte" in noua conturi, ne arata potenta financiara prin cei 63.400 dolari, "aruncati" in patru conturi, si 113.000 euro. Modelul prezentat este practicat si de colegii lui de partid, Cazan Leonard (sapte conturi in sapte banci) si Viorel Constantinescu(opt conturi in trei banci), de independentul Cozmin Gusa (cu opt conturi in patru banci) si peremistul Dumitru Puzdrea (noua conturi in sase banci). Intre fruntasii economisirii se afla si membrii familiei Mitrea, respectiv Manuela si Miron Mitrea, din declaratiile carora apare fireasca similitudine. Peste toti si peste toate se remarca insa ca potenta financiara, fostul  peremist Nati Meir. Pe langa cei 250.000 dolari, care in formularul declaratiei apar a fi in "banci din Romania", el mai declara: 1.000.000 dolari – Credit Suisse Elvetia; 46.00.000 dolari – Merril Lynch; 40.000.000 dolari – Credit Suisse Elvetia!!!

Demnitari "saraci"

Precizam in debutul acestui material ca un numar mare dintre alesi se declara a nu avea bani in banci- 59 dintre cei 137 senatori, 172 din 332 deputati si 5 din cei 20 de titulari ai portofoliilor ministeriale. Sa spunem mai intai ca executivul are 5 ministri ce se declara cu conturile goale: Anca Boagiu, Gheorghe Flutur, Gheorghe Dobre, Mihai Hardau si Eugen Nicolaescu. Fireste, nu trebuie sa-i plangem pentru asta pe cei ce vegheaza la binele neamului, pentru ca ei au ales sa dea o alta destinatie banilor si nu sa "zaca" in banci. Daca e totusi sa ne referim la "saracie" in conturi, cel mai bun exemplu este deputatul Popp Cosmin (PD), care nu numai ca nu are vreun cont bancar, dar declaratia lui de avere este goala de la un capat la celalalt. Faptul n-ar trebui sa surprinda, intrucat are doar 25 de ani, fiind in primul mandat de parlamentar. Asteptam cu interes viitoarea declaratie! De acest tanar ar putea fi mandru "cel mai sarac si cinstit" politician roman, Ion Iliescu, care apare site-ul Senatului cu o avere de 14.000 lei noi la BCR. Pe langa el Adrian Nastase este un om bogat, cu cei circa 40.000 lei noi si aproape 130.000 dolari din banci.

Redactia BankingNews

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos