credius.ro

2012 la ING Asigurari de Viata si ING Pensii: evolutii pozitive si angajament pe termen lung fata de piata romaneasca

15 februarie 2013

Pe segmentul de asigurari de viata, portofoliul de contracte noi realizat in 2012 este mai mare cu 6% fata de anul precedent.
- Valoarea activelor financiare in administrare a ajuns la nivelul de 2,3 miliarde RON la sfarsitul anului 2012, in crestere cu 11% fata de 2011.
- Portofoliul de asigurari incheiate in 2012 a fost cu 6% mai mare fata de cel realizat in 2011, preferinta clientilor pentru produsele traditionale generand, per ansamblu, un volum de prime brute subscrise similar celui din 2011 (produsele traditionale au o prima medie anuala mai redusa decat asigurarile unit-linked). Astfel, volumul de prime brute subscrise de ING Asigurari de Viata in 2012 se ridica la 544,5 milioane RON, comparativ cu 554,4 milioane RON in 2011.
- Interesul clientilor pentru produsele traditionale s-a consolidat pe parcursul anului, acest tip de contracte reprezentand 75% din numarul total de polite noi subscrise, comparativ cu 67% in 2011.
- Utilizarea in cadrul procesului de consiliere financiara a unor instrumente imbunatatite a avut un impact pozitiv asupra nivelulului de constientizare a clientilor privind necesitatea de planificare pe termen lung. Astfel, nivelul de protectie pentru politele de viata incheiate la ING a crescut: suma asigurata medie pentru portofoliul de asigurari noi din 2012 s-a majorat cu 5% fata de anul precedent, ajungand la 49.501 RON.
- În 2012, ING Asigurari de Viata a platit clientilor beneficii pentru evenimente asigurate si contracte ajunse la maturitate de 95,6 milioane RON, cu 51,3% mai mult fata de 2011. Peste trei sferturi din aceasta suma, respectiv 72,75 milioane RON, au reprezentat beneficii pentru contracte ajunse la maturitate.
- Marja de solvabilitate disponibila a ING Asigurari de Viata este de 1,25 fata de nivelul minim cerut de lege de 1, iar coeficientul de lichiditate este de 4,65 comparativ cu nivelul minim cerut (1).
Activele nete din administrarea fondurilor ING de pensii facultative au crescut cu 40% in 2012.
- Cele doua fonduri facultative din administrarea ING - ING Activ si ING Optim - insumau 118.338(1) de participanti la sfarsitul anului 2012, cu circa 14% mai multi fata de anul precedent (sursa: CSSPP).
- La aceeasi data, valoarea activelor nete aferente celor doua fonduri ale ING era de 279,4(1) milioane RON, in crestere cu circa 40% fata de 2011. Astfel, la finele lunii decembrie 2012, ING Asigurari de Viata detinea pe piata Pilonului III o cota cumulata, in functie de active, de 46,65% (sursa: CSSPP).
- În ceea ce priveste sumele alocate de participanti in fondurile de pensii facultative, contributia medie la fondul ING Activ in 2012 a fost de 86,5 RON, iar la ING Optim de 91 RON - ambele valori fiind in usoara scadere comparativ cu cele din 2011, in conditiile in care resursele populatiei disponibile pentru economisire au fost limitate.
- De la infiintare (2007) si pana la finalul lunii decembrie 2012, fondul ING Activ(1), fond din categoria celor cu grad de risc dinamic, a obtinut o performanta anualizata de 8,6%, iar ING Optim(1), fond din categoria celor cu grad de risc echilibrat, a inregistrat o performanta anualizata de 9,5% - comparativ cu media anualizata a tuturor fondurilor din piata de 7,74%, (sursa: calcule ING, pe baza statisticilor CSSPP).

BRAM BOON, DIRECTOR GENERAL ING ASIGURĂRI DE VIAȚĂ:
„Și in 2012 contextul economic international instabil a intarziat revigorarea economiei romanesti, cu consecinte asupra increderii si nivelului de trai ale consumatorilor si, implicit, a resurselor alocate obiectivelor de planificare financiara a viitorului. Atat industria de asigurari de viata, cat si Pilonul III de pensii au evoluat intr-un context mai degraba limitativ, inregistrand evolutii sub potentialul real – situatie care, in absenta unei revigorari economice mai puternice, se va perpetua si in 2013.
La ING ramanem insa convinsi ca, odata ce situatia economica se va imbunatati, asigurarile de viata si pensiile facultative vor deveni tot mai importante in planurile pentru protectia financiara a familiei si suplimentarea venitului la pensie si continuam sa investim intr-o activitate eficienta, pastrandu-ne angajamentul si perspectiva pe termen lung fata de piata romaneasca.
Rezultatele ING pe segmentul de asigurari de viata in 2012 reflecta deja rezultatele proiectelor majore de investitii, pe care le continuam, pentru cresterea beneficiilor oferite clientilor si consolidarea profesionalismului consultantilor nostri: portofoliul de contracte, realizat in conditiile restrangerii cu 25% a fortei de vanzare, este cu 6% mai mare fata de anul precedent, numarul de contracte reziliate si rascumparate este mai mic cu 12% fata de 2011, iar Scorul Net Promoter* a fost de 23%, peste nivelul de 21% pe care ni l-am propus pentru 2012.
Și pe pilonul facultativ de pensii evolutia activitatii ING a fost una pozitiva, numarul de participanti crescand cu 14% fata de 2011, iar volumul de active administrate cu circa 40%. Per ansamblu insa, efectele tratamentului fiscal favorabil de care se bucura Pilonul III sunt inca limitate de presiunile pe care realitatile economice le pun asupra companiilor si veniturilor individuale pentru economisire, iar implicarea pozitiva a autoritatilor prin masuri de eficientizare in continuare a mecanismelor acestei pieteprin posibilitatea de subscriere online, de a realiza plati suplimentare sau in avans, asa cum se intampla in alte tariar impulsiona dezvoltarea mai rapida a acestei piete.
Profitul brut estimat al ING Asigurari de Viata in 2012 este de 29 milioane RON.
În anul 2012 ING Asigurari de Viata a obtinut un profit brut estimat de 29 milioane RON - dintre care 11,1 milioane RON reprezinta profit obtinut din operatiuni curente, iar 17,9 milioane RON profit exceptional obtinut pe fondul eliberarii unor rezerve excesive - comparativ cu 17,8 milioane RON in 2011.
Pe segmentul de pensii obligatorii, ING Pensii SAFPAP administra la finele anului 2012 active nete de 3,65 miliarde RON.
- La sfarsitul lui 2012, fondul de pensii administrat privat ING detinea active nete de 3,65 miliarde RON(1), in crestere cu 48,6% fata de nivelul inregistrat la finele lui 2011. Astfel, cota de piata a ING Pensii la sfarsitul lui 2012 era de 37,9%(1) din piata pensiilor private obligatorii (sursa: CSSPP).
- La aceeasi data, ING avea 1.729.058 (1) participanti in Pilonul II, dintre care aproape 97% au platit cel putin o contributie de la inceputul colectarii in sistem (sursa: CSSPP).
- Contributia medie neta pe participant la Fondul de pensii administrat privat ING a fost de 66,1 RON in 2012, in crestere cu 22% fata de anul precedent.
- De la infiintare (mai 2008) si pana la finalul lunii decembrie 2012, fondul de pensii obligatorii al ING a obtinut o performanta anualizata de 12,2%(1), comparativ cu media anualizata a tuturor fondurilor din piata de 11,45% (sursa: calcule ING, pe baza statisticilor CSSPP).
MARIUS POPESCU, DIRECTOR GENERAL ING PENSII:
Pentru Pilonul de pensii private obligatorii si participantii nostri, vestile bune ale inceputului de an sunt majorarea contributiei virate la 4%, cuprinsa in bugetul pentru 2013 si, totodata, rezultatele investitionale remarcabile obtinute de Pilonul II in anul 2012. Ambele duc la o acumulare mai rapida de fonduri in conturile personale ale participantilor, bani care – spre deosebire de contributiile din sistemul public, ce sunt redistribuite partial actualilor pensionari – se vor intoarce la ei in viitor, constituind un venit suplimentar la varsta pensionarii.
În ceea ce ne priveste, la ING prioritatile anului 2012 au avut in centru continuarea demersurilor de educare si informare a publicului cu privire la pensiile private - in contextul carora am desfasurat o noua campanie dedicata “Știi de la ING” -, imbunatatirea constanta a serviciilor pe care le oferim participantilor nostri si, nu in ultimul rand, adaptarea politicii noastre de investitii astfel incat sa ne permita identificarea combinatiei optime intre risc si randament, in beneficiul participantilor nostri.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro