credius.ro

2012 - final de mandat pentru bancheri: cine pleaca, cine ramane

11 ianuarie 2012

Anul 2012 inseamna finalul actualelor mandate pentru mai multi sefi din banci. Si nu numai pentru cei mari. Si ceilalti au mandatele gata! Cine isi depune mandatul si cine nu, in analiza urmatoare.

Unii raman. Austriecii de la Raiffeisen Bank au prelungit increderea in actualul sef - Steven Van Groningen are inca un mandat. Si nu este singurul din actuala conducere care mai ramane.

James Stewart, ajunge cu mandatul actual la final in 2012.

Odata cu mandatul lui Van Groningen austriecii l-au prelungit si pe cel al vicepresedintelului responsabil cu pietele financiare, americanul James Stewart. El a participat la construct ia Raiffeisen Bank România alaturi de Van Groningen, fiind unul dintre veteranii echipei de top management. De altfel, Van Groningen si Stewart au fost primii expati adusi de austrieci in 2001 in conducerea fostei Raiffeisen-Banca Agricola, alaturi de Rasvan Radu, pe care il recrutasera de pe pozitia de vicepresedinte al CEC.

Provocarile noului an
Noul mandat al lui Van Groningen ca presedinte al Raiffeisen va include responsabilitati precum controlul costurilor, gestiunea creditelor neperformante si adaptarea bancii la numeroasele schimbari de reglementare, inclusiv la eventuale constrângeri rezultate din relatia cu banca-mama care trebuie sa-si consolideze capitalul cu peste 2 mld. euro pâna la vara.

Un alt sef pleaca

Britanicul Dominic Bruynseels, 52 de ani, care conduce BCR din vara lui 2008, ar urma sa-si incheie socotelile cu austriecii de la Erste si sa paraseasca cea mai mare banca de pe piata pana la sfarsitul trimestrului I, afirma surse bancare, potrivit zf.ro. Andreas Treichl, CEO al Erste Group, s-a hotarat asupra unui alt expat care sa preia functia de presedinte executiv al BCR, varianta aleasa fiind cunoscuta deocamdata intr-un cerc restrans.

De asemenea, mai exista posibilitatea ca Martin Skopek, a carui revenire in Romania pe postul de vice pre sedinte pe retail a fost deja anuntata pentru sfarsitul lunii martie, sa fi fost de fapt pregatit pentru a prelua postul de CEO al BCR la o data care depinde de discutiile cu Dominic Bruynseels privind con ditiile de incheiere a mandatului care teoretic ar dura pana in vara.

Ca si in 2008, austriecii au incercat in prealabil sa scaneze piata pentru a gasi un bancher roman care sa conduca BCR, insa chiar daca au intocmit si o lista scurta, nu au gasit profilul dorit ori cei contactati ar fi declinat interesul pentru aceasta pozitie.

Unii raman. Cea mai mare banca de pe piata mai anunta ca mandatul vicepresedintelui executiv pe corporate Wolfgang Schoiswohl a fost prelungit cu doi ani si jumatate. Din aprilie 2012, conducerea diviziei retail urmeaza sa fie preluata pentru a doua oara de catre cehul Martin Skopek, fara a fi precizata o durata a mandatului sau daca este vorba despre o solutie interimara având in vedere ca Skopek isi pastreaza responsabilitatile de coordonare a retailului pe intreg grupul Erste.

Intr-o formula mai neobisnuita, a doua mare banca de pe piata BRD, a lansat un mesaj de schimbare la nivelul conducerii care a fost interpretat pe piata in mod prematur drept o schimbare a presedintelui. Guy Poupet, presedinte si CEO al bancii de doi ani, spune ca nu a fost stabilita o data pentru plecarea sa din post. La inceputul anului viitor ar urma sa fie numit in Consiliul de Administratie ca membru francezul Alexandre Maymat, care a fost indicat drept succesor al lui Poupet in momentul plecarii acestuia.

Alpha Bank & Bancpost

Pentru cele doua banci este anul inceperi fuziunii. Va rezulta implicit o selectie a resurselor de top management de care dispune fiecare dintre ele. Pana in prezent nimic nu a indicat cine va fi noul sef al noii structuri create si nici nu vrem sa facem speculatii.

UniCredit a innoit anul acesta echipa de top management cu doi vicepresedinti pe diviziile-cheie, ambii italieni: Marco Esposito la corporate si Emanuele Butta la retail. Insa CEO-ul, Rasvan Radu, ce lucreaza pentru italieni din 2005, spune ca nu are in vedere vreo schimbare in cariera.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro