credius.ro

200 de euro pe an iti pot aduce o pensie de pana la 337 euro

18 iulie 2007

Raiffeisen Asset Management (RAM) a intrat in cursa pentru pensii private facultative, fiind primul administrator de fonduri deschise de investitii care a fost autorizat pentru administrarea fondurilor de pensii facultative. RAM va activa pe Pilonul III cu fondul de pensii Raiffeisen Acumulare, avand un profil de risc moderat.

Astfel, daca un angajat contribuie lunar cu 16,6 euro, timp de 35 de ani (suma ce se deduce din venitul impozabil in limita a 200 de euro pe an), el poate primi la pensionare 337 euro lunar timp de 5 ani, sau 135 de euro timp de 15 ani. Pentru o perioada de economisire mai scurta, de 15 ani, pensia lunara va fi si ea drastic diminuata, ajungand la 32 de euro pe luna, bani platiti timp de 15 ani. Angajatorul poate contribui si el la fondul de pensii facultative al angajatilor, contributiile lui de pana la 200 de euro anual pentru fiecare angajat fiind deductibile la randul lor din venitul impozabil al firmei. In aceste conditii se poate ajunge la o contributie de 33,2 euro pe luna fara un efort considerabil. Aceasta suma lunara poate aduce dupa 25 de ani de economisire o pensie de 674 euro pe luna, platita timp de cinci ani, sau de 271 euro timp de 15 ani.

Calculul oferit de RAM este facut pentru un randament mediu net anual de 5% in perioada de acumulare si de 4% in perioada de plata a pensiei. Randamentele dupa care sunt facute aceste calcule estimative nu reprezinta o garantie a RAM asupra performantelor fondului Raiffeisen Acumulare.

Directorul general al companiei, Mihail Ion a precizat ca obiectivul RAM pe segmentul pensiilor facultative este de a atinge o cota de piata de 10%. „Ne concentram pe competentele de baza reprezentate de administrarea fondurilor, urmand ca distributia sa fie realizata prin intermediul platformei de vanzari a bancii, oferind clientilor nostri expertiza locala si internationala a Raiffeisen in domeniul  administrarii fondurilor mutuale si de pensii”, explica Mihail Ion.

Oficialii au explicat ca fondul de pensii Raiffeisen Acumulare seamana ca si structura cu fondul deschis de investitii Raiffeisen Benefit, fond orientat preponderent spre obligatiuni. Acesta a atins un randament de la lansare de 16,2%, fiind considerat al patrulea mare fond diversificat. In cazul fondului de pensii, pentru a diminua riscurile, sumele atrase de la contributori vor fi investite intr-o proportie de 60% in titluri de stat. In scopul cresterii randamentului, circa 25% din active vor fi investite in actiuni.

Comisioanele de administrare ale fondului Raiffeisen Acumulare sunt de 3,5% cel initial, si de 1,5% cel anual. Oficialii dau ca exempulu urmatorul caz: pentru o contributie anuala echivalenta cu 200 euro (platita in transe lunare), costurile sunt in primul an de 10 euro (7 euro comision initial si 3 euro comision de administrare). Incepand din al doilea an de contributie se plateste doar comisionul de administrare, adica de 3 euro pentru suma exemplificata.

Conform legii, contributiile lau un fond de pensii facultativ nu pot depasi 15% din salariul brut al angajatilor. Insa, contributiile sunt deductibile din venitul impozabil pana la o suma de 200 de euro pe an, adica 16,6 euro pe luna. De asemenea, contributiile platite de angajator la un fond de pensii facultative sunt deductibile pentru sume de pana la 200 euro anual pentru fiecare angajat.

In momentul de fata, pensia medie oferita de stat reprezinta doar 33,5% din salariul mediu net, fiecare salariat sustinand 1,32 pensionari. “Pensiile facultative vor imbunatati nivelul de trai al oamenilor ajunsi la varsta pensionarii, in conditiile in care astazi pensia medie reprezinta doar 33,5% din salariul mediu net. Odata cu lansarea fondului Raiffeisen Acumulare, oferim companiilor posibilitatea sa completeze pachetul de beneficii pe care il asigura salariatilor lor cu un produs esential, in conditii de eficienta maxima”, a spus Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania. Potrivit reprezentantilor Raiffeisen Bank, institutia de credit nu exclude posibilitatea de a se implica si pe segmentul pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II).

Model de calcul al pensiei facultative Raiffeisen Acumulare *

La o contributie de 16,6 euro pe luna (200 euro pe an)

Economisire  Suma cumulata  Pensie lunara timp de 5 ani  Pensie lunara timp de 10 ani  Pensie lunara timp de 15 ani
 15 ani  4.373  81  44   32
 25 anu  9.672  178  98   72
 35 ani  18.303  337  185  135

La o contributie de 33,2 euro pe luna (400 euro pe an)

Economisire  Suma cumulata  Pensie lunara timp de 5 ani  Pensie lunara timp de 10 ani  Pensie lunara timp de 15 ani
 15 ani  8.746  161  89  65
 25 anu  19.344  356  196  143
 35 ani  36.607  674  371  271

* Calculul oferit de RAM este facut pentru un randament mediu net anual de 5% in perioada de acumulare si de 4% in perioada de plata a pensiei. Randamentele dupa care sunt facute aceste calcule estimative nu reprezinta o garantie a RAM asupra performantelor fondului Raiffeisen Acumulare.

Cosmin Meleaca

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro