credius.ro

13 mari banci din Romania isi pot schimba proprietarul

30 iunie 2006

Bancile trebuie sa analizeze posibilitatea de a-si mari capitalul. Potrivit presedintelui BCR, Nicolae Danila, 13 mari banci din Romania pot fi cumparate de banci si mai mari. "Este o provocare ... pe care trebuie s-o analizam din punct de vedere a integrarii", a aratat Danila la un seminar pe probleme bancare. La randul sau, viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu a prezentat un clasament privind participatiile capitalului strain in functie de tara de origine... ca pondere in capitalul bancar din Romania.

Clasamentul pe tari a capitalului strain din banci .

1. Austria - 20,9%
2. Grecia - 14,7%
3. Olanda - 7,9%
4. Italia - 5,9%
5. Franta - 5,4%
6. BERD - 3,1%
7. Ungaria - 2,5%
8. SUA - 1,8%
9. IFC - 1,6%
10. Germania - 1,4%
Alte tari - 5%
Total UE - 58,7%

In prezent sunt 39 de bani, din care 6 sunt sucursale a unor banci straine. Actionariatul este in mare parte strain, iar 58% din totalul activelor bancare, care reprezinta 37,7 milioane de euro - este detinut de numai 5 banci. Institutiile bancare cu capital majoritar strain reprezinta 88% din sistemul bancar autohton.

Evolutia sistemului bancar in martie 2005/martie 2006

Privind evolutia sistemului bancar romanesc in perioada martie 2005/martie 2006 din perspectiva dinamicii la nivelul bancilor comerciale, intermedierea financiara a crescut de la 17 la 21,1% din PIB. Chiar daca la noi s-a inregistrat o crestere importanta, nivelul inregistrat este relativ redus comparativ cu tarile foste socialiste care au aderat la Uniunea Europeana.

Ca evolutie a principalilor indicatori bilantieri in perioada mentionata, capitalul propriu al bancilor a crescut cu 30,2%, in timp ce capitalul social, cu 35,4%. Totodata, depozitele atrase de persoanele fizice si juridice au inregistrat o majorare de 20,4%. Imprumuturile si depozitele atrase de la alte banci au crescut cu 35,4%. In ceea ce priveste resursele de emisiune de obligatiuni si imprumuturi pe gaj de titluri, acestea au reprezentat un excedent de 50 de procente.

Creditele de consum s-au dublat

In schimb, persoanele fizice si juridice care au apelat la serviciile bancare sunt cu 40 de procente mai numeroase decat anul trecut. Numai persoanele fizice au inregistrat un excedent de 71,6 procente. O crestere semnificativa, de 94,4%, a fost semnalata in zona creditelor de consum, in timp ce creditele imobiliare au totalizat un plus de 37,1%. In schimb, plasamentele si creditelor interbancare au crescut cu 20,7%, 60,2 procente din aceste active reprezentand disponibilitati pastrate la BNR.

Ca performanta, sistemul bancar romanesc are o calitate buna a portofoliului privind numarul redus al creditelor restante si in litigiu, adica doar 0,27%. Desi contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 2 486 milioane euro, mai mare cu 57,2 la suta decat cel din perioada similara a anului trecut, nu prezinta semne de ingrijorare. Si asta pentru ca Romania se afla intr-un proces de modernizare. Investitile "se traduc" si in acest deficit, avand in vedere necesitatea unor importuri importante, a mai precizat Florin Georgescu viceguvernatorul BNR.

Romania trebuie sa accelereze pe... fonduri mutuale

In cadrul conferintei de presa, presedintele BCR, Nicolae Danila, a precizat ca suma de 51 de miliarde de euro, care reprezinta contributia publica si banii proveniti din sectorul privat (fonduri europene) pot sprijini sectorul bancar pentru implementarea unor birouri UE. Acestea vor asigura asistenta pentru investitii, dar si consultanta pentru companiile romanesti. Birourile pot fi totodata un mijloc prin care bancile isi pot imbunatati colaborarea cu IMM-urile. Referindu-se la dezvoltarea sectorului de retail, Nicolae Danila considera ca pe langa imprumuturi si depozite trebuie sa se dezvolte fondurile mutuale si cele de pensii. El a aratat ca fondurile mutuale sunt foarte dezvoltate in restul lumii, pecizand ca in Romania este nevoie de investitii importante in acest sens. Spre exemplu, la sfarsitul lui 2005, in Luxemburg acestea reprezentau 1000 de miliarde de euro, Polonia detinea 15 miliarde de euro, in timp ce Romania se situa printre ultimele locuri, cu doar 119 milioane de euro, bani care reprezentau fondurile mutuale. Mai exact, in Romania numai 0,2 din PIB reprezinta aceste fonduri.

Nicoleta Margieanu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro