credius.ro

Romanii isi asigura afacerile din obligatie

8 februarie 2007

Presedintele - director general al BCR Asigurari, Mihail Tecau, este de parere ca piata autohtona a asigurarilor pentru companii nu este foarte dezvoltata, acesta fiind motivul pentru care potentialul de crestere este foarte mare. Oficialul BCR Asigurari a acordat BankingNews un scurt interviu in care vorbeste despre cultura romanilor in asigurari si produsele de profil ale companiei destinate afacerilor.  

- Ce riscuri isi poate asigura o companie?
- Producerea unor fenomene sau evenimente poate sa provoace pierderi materiale, sa puna in pericol viata sau integritatea corporala a oamenilor. Omul este supus unor pericole multiple si variate, cauzate de fortele naturii, de folosirea tehnicii sau de anumiti factori sociali si social-economici, acesta este si motivul pentru care ar trebui incheiate asigurarile.

- Care sunt cele mai cautate produse de asigurari de catre firmele din Romania?
- In Romania nu este inca foarte bine inteles termenul de "asigurare", majoritatea companiilor asigurandu-si cladirile, bunurilor, masinile etc., datorita obigativitatii pe care o impune banca in cazul in care contracteaza un credit/leasing sau datorita obligativitatii incheierii unei polite de raspunde civila obligatorie fata de terti. Acesta este si motivul pentru care orice persoana ar trebui sa se ghideze dupa cele spuse de Henri Ford "New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asiguratorilor, fara asigurari, n-ar exista zgarie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar accepta sa lucreze la o asemenea inaltime, riscand sa faca un plonjon mortal si sa-si lase familia in mizerie, fara asigurari, nici un capitalist n-ar investi milioane pentru a construi astfel de cladiri, pe care un singur muc de tigara le-ar putea transforma in scrum, fara asigurari, nimeni n-ar circula cu automobilul pe strazi. Chiar cu un Ford, un bun sofer este constient de faptul ca in fiecare clipa risca sa dea peste un pieton".

- Cat de dezvoltata este piata de profil?
- Cu toate ca pretul politelor de asigurari generale este sub nivelul UE, in Romania protectia prin asigurare este ignorata de marea parte a populatiei. Desi valoarea primelor pe cap de locuitor a avut o evolutie pozitiva, Romania detine in continuare una dintre cele mai scazute valori din cadrul tarilor din Europa Centrala si de Est. Tocmai de aceea Romania constituie o tara cu un potential ridicat, si luand in calcul si numarul de locuitori, o tinta extrem de atractiva pentru investitorii straini.

- Ce produse ofera pe segmentul asigurarilor de afaceri compania dumneavoastra?
- Produsele pe care le recomandam sunt:
1. Asigurarea de incediu si alte calamitati pentru cladire si pentru continut (mijloace fixe - cladiri, masini, utilaje, instalatii, echipamente etc si mijloace circulante - materii prime etc)
2. Asigurarea masinilor, utilajelor si instalatiilor pentru cazurile de avarii accidentale, impreuna cu o asigurare de incendiu si alte calamitati (asigurarea tip „all risk”)
3. Asigurarea echipamentelor electronice reprezinta o acoperire de tip “all risks” pentru aparatura electronica (calculatoare si periferice, centrale telefonice, echipament radio si telecomunicatii, echipamente electronice muzicale, aparatura medicala, aparatura din industria grafica si tipografica, echipamente si sisteme de automatizare, echipamente de masura si control, etc.)
4. Asigurarea de raspundere civila legala protejeaza Asiguratul pentru prejudiciul inregistrat si reclamat de o terta persoana, cauzat in perioada asigurata de fapta ilicita culpabila proprie a Asiguratului, de lucruri aflate in paza juridica a Asiguratului si/sau de ruina edificiului, constand in:
- pierderi financiare, consecinte directe ale vatamarilor corporale suferite de terta persoana pagubita;
- pagube materiale.
5. Asigurarea de raspundere civila legala producatorului  protejeaza Asiguratul  pentru prejudiciul inregistrat de un consumator, persoana fizica sau juridica, cauzat de produsul cu defecte pus in circulatie de catre Asigurat, produs care face obiectul afacerii Asiguratului. Prejudiciile constau in: vatamari corporale si pagube materiale.
6. BCR Asigurari recomanda produsul SMART IMM intreprinderilor mici si mijloci care indeplinesc una din urmatoarele conditii:
-are un numar mediu anual de salariati mai mic de 250;
-realizeaza o cifra de afaceri anuala echivalenta cu pana la 50 milioane de Euro sau detine active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane Euro, conform ultimei situatii finaciare aprobate;

Polita SMART IMM este formata din 7 Sectiuni:
Sectiunea I – Asigurarea de incendiu si alte calamitati ofera protectia “bunurilor” apartinand Asiguratului, prin termenul generic de bunuri se inteleg cladirile (cuprinse in integritatea lor constructiva) si anexele acestora precum si continutul (mobilier, birotica, masini, utilaje, echipamente, stocuri de marfa, materii prime, materiale, ambalaje, etc.)
Sectiunea II – Asigurarea echipamentelor electronice reprezinta o acoperire de tip “all risks” pentru aparatura electronica (calculatoare si periferice, centrale telefonice, echipament radio si telecomunicatii, echipamente electronice muzicale, aparatura medicala, aparatura din industria grafica si tipografica, echipamente si sisteme de automatizare, echipamente de masura si control, etc.
Sectiunea III – Asigurarea masinilor, instalatiilor si utilajelor pentru cazurile de avarii accidentale acopera pagubele produse prin avarierea accidentala, din cauze interne, a masinilor, instalatiilor si utilajelor utilizate in procesul de productie.
Sectiunea IV – Asigurarea pierderilor financiare generate de intreruperea activitatii, ca urmare a producerii unor riscuri asigurate in baza Sectiunilor I si/sau III.
Sectiunea V – Asigurarea banilor ofera protectia numerarului si a altor instrumente de plata (CEC-uri, bilete la ordin, etc.), atat cand se afla la locatia asigurata, cat si in timpul transportului la/de la institutia bancara.
Sectiunea VI – Asigurarea de raspundere civila legala protejeaza Asiguratul, inclusiv in calitate de producator prin despagubirea sumelor pe care este obligat sa le plateasca ca urmare a producerii unor evenimente care implica raspunderea sa civila fata de terti, angajatii/clientii proprii.
Sectiunea VII – Accidente persoane ofera indemnizatii angajatilor Asiguratului in cazul producerii decesului/invaliditatii permanente ca urmare a unui accident.
Avantajele pentru care merita sa alegeti aceasta asigurare:
Este o asigurare de prim risc, acoperind in totalitate costurile reparatiilor, in limitele prezentate in planurile de acoperire;
Este un produs complex care acopera o gama foarte larga de riscuri probabile in activitatea operationala a intreprinderii;
Acoperirea conferita de fiecare sectiune se extinde cu beneficii suplimentare oferite Asiguratului;

Obligatoriu pentru incheierea acestei polite este Sectiunea I
In cazul in care se doresc a fi acoperite mai multe sectiuni, clientului i se pot face reduceri de la prima anuala de asigurare, dupa cum urmeaza:
-pentru un pachet format din 3 sectiuni, reducerea va fi de 5%
-pentru un pachet format din 4 sectiuni, reducerea va fi de 10%
-pentru un pachet format din 5 sectiuni, reducerea va fi de 15%

Pentru frecventa de plata se acorda reduceri de la prima anuala, astfel:
Plata anuala:            6 % reducere
Plata semestriala:     4 % reducere
Plata trimestriala:     2 % reducere

7. Asigurarea creditelor comerciale acordate persoanelor juridice de catre societati comerciale acopera pierderile financiare suportate de Asigurat pe durata valabilitatii Contractului de Asigurare, rezultate din nerecuperarea totala sau partiala de catre Asigurat a sumei finantate de la clientii sai (creantele aferente livrarilor de marfuri / prestarilor de servicii).

- Caror firme se adreseaza aceste produse?
- Primele cinci produse se adreseaza oricarei companii care vrea sa-si asigure stabilitatea financiara in cazul producerii unui eveniment neprezavut, cel de-al 6-lea produs se adreseaza intreprinderilor cu un numar mediu anual de salariati mai mic de 250 si care realizeaza o cifra de afaceri anuala echivalenta cu pana la 50 milioane de Euro sau detine active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane Euro, conform ultimei situatii financiare aprobate.

Cosmin Meleaca
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro