Prima Casa este verificata de catre Comisia Europeana, Boc nu este ingrijorat

Prima Casa este verificata de catre Comisia Europeana, Boc nu este ingrijorat

Comisia Europeana a contactat autoritatile romane in legatura cu programul de finantare Prima Casa pentru a verifica daca ajutorul de stat respecta regulile UE privind concurenta, a declarat joi pentru NewsIn purtatorul de cuvant al CE, Jonathan Todd. "Comisia este in contact cu autoritatile romane, solicitand mai multe informatii", a spus purtatorul de cuvant al

Comisia Europeana a contactat autoritatile romane in legatura cu programul de finantare Prima Casa pentru a verifica daca ajutorul de stat respecta regulile UE privind concurenta, a declarat joi pentru NewsIn purtatorul de cuvant al CE, Jonathan Todd. "Comisia este in contact cu autoritatile romane, solicitand mai multe informatii", a spus purtatorul de cuvant al comisarului european pentru concurenta, refuzand insa sa faca orice comentarii suplimentare cu privire la programul Prima Casa.

Numarul solicitarilor depuse pentru contractarea unui credit prin programul "Prima Casa" a ajuns la 10,000, a declarat miercuri premierul Emil Boc, precizand ca Executivul va extinde programul daca acesta va avea succes.

"Daca acest program va fi unul de succes – si se contureaza a fi unul de succes si din perspectiva numarului de banci, 20 implicate in program, si a solicitarilor deja in crestere, am inteles ca sunt deja peste 10.000 de cereri angrenate in sistem in momentul de fata – vom extinde mecanismul garantiilor guvernamentale", a declarat Boc.

Boc despre programul "Prima Casa": Ne incadram in toate normele Uniunii Europene

Guvernul a utilizat, pentru programul "Prima Casa", sistemul garantiilor de stat, asa cum sunt acestea prevazute in Legea bugetului de stat, incadrandu-se in normele impuse de UE, a declarat, joi, premierul Emil Boc, referindu-se la verificarile CE cu privire la programul guvernamental.

"Ne incadram in toate normele Uniunii Europene, utilizand sistemul garantiilor de stat, asa cum sunt ele prevazute in Legea bugetului de stat", a declarat Boc, la Ramnicu Valcea.

In cazul in care programul nu este in conformitate cu regulile UE privind concurenta si ajutoarele de stat, Comisia poate demara procedura de incalcare a Tratatului (infringement) si poate trimite cazul la Curtea Europeana  de Justitie. Aceasta, la randul ei, poate impune sanctiuni financiare Romaniei.

Premierul Emil  Boc si ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, au participat miercuri la semnarea primului contract de creditare prin programul "Prima Casa", la sediul BRD. Creditul acordat de BRD prin Programul Prima Casa este de 51.500 euro, la o dobanda anuala efectiva (DAE) de 5,6%, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara actuala fiind de 300 euro. Tinerii care au luat imprumutul il folosesc pentru achitarea unui apartament de 2 camere, construit in 1986, care se afla in cartierul bucurestean Colentina. Ei au dat un avans de 3.000 euro proprietarilor apartamentului pe care il cumpara, astfel ca valoarea apartamentului din Colentina pe care il cumpara este de 54.500 euro.

Pana la termenul impus de Guvern, 20 de banci au depus oferte pentru a participa la programul "Prima Casa": BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Tiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank si Garanti Bank.

Valoarea totala a creditelor pe care cele 20 de banci sunt dispuse sa le acorde este de 1,457 miliarde de euro, peste plafonul impus de Guvern, de 1 miliard euro. Redistribuirea fondurilor pentru fiecare banca se va face dupa metoda pro-rata.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos