credius.ro

Piata bancara nu da semne ca ar ieftini creditele prea curand

13 mai 2009

In ultima vreme, Banca Nationala a facut mai multi pasi in directia reducerii dobanzilor si relansarea creditarii, aceasta fiind principala solicitare pe care sectorul economiei reale o are la adresa sistemului bancar. Dupa cum anticipau analistii si intreaga piata, bancile nu se vor grabi catre o ieftinire a creditelor, a caror pret este prohibitiv pentru cea mai mare parte a clientilor. In primul rand, bancile vor trebui sa 'umble' la dobanzile pentru depozite, aflate la niveluri foarte ridicate acum, pentru ca de abia mai apoi sa treaca si la o accesibilizare a creditului. Desi unii dintre jucatorii importanti din piata au coborat dobanzile platite pentru economiile atrase, alti jucatori de top alearga in continuare dupa lichiditati cu dobanzi mari.

Chiar cea mai mare banca din Romania, BCR, ale carui actiuni au si un rol de mesaj pe intregul sistem, a declansat o companie de atragere de depozite, oferind dobanzi ridicate, la o saptamana dupa ce banca centrala decisese sa reduca dobanda-cheie. Astfel, incepand din 11 mai, BCR ofera o dobanda promotionala de 14% pentru depozitele pe un an nou constituite, valabila pana la sfarsitul lui iunie, in timp ce dobanda practica in mod normal de banca pentru acest produs este de 11%-11,5%, in functie de suma. Mai mult, banca plateste o dobanda de 8% chiar in cazul in care banii sunt retrasi inainte de scadenta, dobanda valabila pentru lunile in care sumele au stat in depozit. Pe langa acest tip de depozit, BCR continua sa ofere o dobandă promotionala de 13,75% pe an la depozitele la termen de 2 luni in lei, si de  6% pe an pentru depozitele in euro la termen de 6 luni.

De asemenea, ING Bank, unul dintre jucatorii de top 10 ai sistemului, a inceput de luna aceasta sa ofere promotional dobanzi de 14% pentru sumele noi depuse pe cardul ING Cont'Rol, fata de 10% cat platea pana atunci. Promotia vizeaza doar atragere de noi lichiditati, intrucat banca a redus la 9% dobanda platita pentru sumele deja existente in continuri pana la inceputul lui mai.

Pe langa aceste nume importante din sistemul bancar romanesc care cotinua sa mizeze pe dobanzi ridicate la depozite, alti jucatori au decis sa coboare dobanzile la pasive. Un exemplu este Banca Transilvania, care a redus in mai multe randuri dobanzile atat la depozitele in lei, cat si la cele in euro. In piata, jucatorii importanti au dus dobanzile platite la depozite la nivelul de 13% la lei si sub (cu exceptia unor promotii, precum cele mentionate anterior), in timp ce dobanzi de peste 14% la lei nu mai ofera decat banci mici, precum Millennium Bank, Intesa Sanpaolo, Garanti Bank, RIB, Carpatica, Procredit Bank sau Libra Bank. Dintre numele de top se remarca si Alpha Bank, care, la randul ei, plateste promotional o dobanda de 16% pentru depozitele in lei pe 15 saptamani.

La inceputul lunii mai, Banca Nationala a decis o reducere importanta dobanzii-cheie, de la 10% la 9,5%, masura despre interpretata de toti analistii ca pasul pentru o viitoare scadere a dobanzilor practicate de banci la credite. Mai mult, de la sfarsitul lunii mai se aplica o decizie anterioara a bancii centrala, ce vizeaza relaxarea regulamentului privind rezervele minime obligatorii, ce va elibera in piata sume importante, pe care bancile le vor putea folosi pentru creditare. De asemenea, reducerea la zero a nivelului rezervelor pentru pasivele in valuta cu scadente reziduale de peste doi ani, caci despre aceasta decizie a BNR este vorba, va determina bancile sa treaca finantarile contractate pe scadente mai mari de doi ani, ceea ce, potrivit estimarile guvernatorului Mugur Isarescu, va duce la o impulsionare a creditelor ipotecare si pentru firme.

In schimb, anticipa guvernatorul BNR, bancile vor avea nevoie de cateva saptamani pentru a-si revizui politicile de dobanzi, mai intai cele la depozite, pentru ca de abia mai apoi sa treaca la dobanzi mai mici la credite. Astfel, creditarea va fi reluata dupa o perioada in care bancile isi vor ajusta costurile la care atrag finantarile. Dupa cum se vede, in piata unele banci deja au facut astfel de ajustari, insa exista in continuare nume importante care mizeaza pe dobanzi ridicate la depozite, ceea ce nu are darul de a oferi clientilor speranta ca imprumuturile se vor ieftini curand.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro