credius.ro

Patru firme din Moldova au pierdut fonduri UE pentru ca nu au obtinut credite de la banci

20 octombrie 2009

Patru firme din Moldova au pierdut fonduri nerambursabile in valoare totala de peste 170.000 de euro dupa ce au fost reziliate contractele semnate pe Programul Operational Regional, din cauza ca nu au obtinut credite bancare, transmite corespondentul NewsIn. Potrivit Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, doua firme sunt din Suceava, iar alte doua din Iasi si Neamt, proiectele acestora fiind acceptate initial pentru finantare pe axa 4.3, privind sprijinirea devoltarea microintreprinderilor. "Contractele au fost reziliate in toate cele patru cazuri la initiativa beneficiarilor, din cauza imposibilitatii asigurarii disponibilitatilor financiare pentru realizarea investitiilor, in contextul schimbarii conditiilor de creditare", a declarat, marti, pentru NewsIn, Gabriela Bobeanu, din cadrul Directiei Comunicare si Promovare Regionala a ADRNE.

Valoarea totala a proiectelor depuse de cele patru firme a depasit un milion de lei, asistenta financiara nerambursabila care a fost pierduta fiind de peste 720.000 de lei. Trei dintre firmele care au pierdut proiectele - SC Expert Eval SRL din Neamt, SC European Proiect Consult si SC Launli Com SRL, ambele din Suceava - activeaza in domeniul consultantei, in timp ce a patra firma,  SC Nexus Media SRL din Iasi, in domeniul IT. Cel mai mare proiect depus, intitulat "Consultanti pentru o regiune de dezvoltare mai prospera", a apartinut firmei European Proiect Consult SRL si a avut o valoare de peste 150.000 de euro, din care fondurile nerambursabile reprezentau aproape 110.000 de euro. Celelalte trei proiecte se refereau la cresterea competitivitatii mediului de afaceri, servicii IT si evaluare de proprietati. Potrivit consultantilor in atragerea fondurilor europene, exista alte doua mari piedici in implementarea proiectelor, pe langa imposibilitatea de a asigura fondurile pentru realizarea investitiei, dupa semnarea contractului, prin credit la banca.

"Prima si cea mai importanta este legata de refuzul bancilor de a acorda credite fara garantii suplimentare, pentru cofinantarea proiectelor, mai ales in ceea ce priveste proiectele depuse de mediul rural. Cea de-a doua se refera la intarzierile legate de evaluarea proiectului, semnarea contractului si acordarea primei transe - prefinantarea", a declarat, Mihai Miron, consultant din Iasi in atragerea fondurilor europene. Acesta a adaugat ca, in cel mai fericit caz, un proiect sta in evaluare intre sase si noua luni, iar pana la semnarea contractului mai trec cel putin trei luni, in timp ce prefinantarea este acordata peste alte trei luni. "Daca facem un calcul, rezulta ca pana la implementarea efectiva a unui proiect trec aproximativ 15 luni. Ganditi-va ca majoritatea proiectelor au bugetul in euro si ca se raporteaza la cursul de schimb din momentul depunerii, astfel ca ajungem la o noua problema", a mai spus Miron.

Pe axa 4, pe domeniul de interventie privind dezvoltarea microintreprinderilor, a fost depasita alocarea financiara cu peste 100%. Potrivit ARDNE, au fost depuse 142 de proiecte, in valoare de 12,97 milioane euro, in timp ce doar 6,44 milioane euro sunt disponibile. Pana in luna octombrie 2009, in Regiunea de Nord-Est au fost semnate 100 de contracte pe axele Programului Operational Regional 2007-2013, ce insumeaza 171,4 milioane euro. In total, au fost depuse pana in prezent 480 de proiecte in valoare totala de aproape 900 milioane euro, cu 80% mai mult decat finantarea pusa la dispozitie in cadrul a cinci axe prioritare.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro