Fondul National de Garantare – Entitate esentiala in sustinerea sectorului IMM

Fondul National de Garantare – Entitate esentiala in sustinerea sectorului IMM

Față de relatările apărute recent în presă și de poziționarea unor entități mass media, rezultate din absența unor surse de informare competente și obiective, ce pot afecta nu doar buna reputație a instituției, dar chiar rolul său în desfășurarea activităților economice, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri dorește să facă cunoscute următoarele puncte

Față de relatările apărute recent în presă și de poziționarea unor entități mass media, rezultate din absența unor surse de informare competente și obiective, ce pot afecta nu doar buna reputație a instituției, dar chiar rolul său în desfășurarea activităților economice, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri dorește să facă cunoscute următoarele puncte de vedere:

• FNGCIMM s-a infiintat in anul 2001 ca fond cu capital de risc, în scopul susţinerii activităţilor întreprinzătorilor, fiind un instrument al statului pentru implementarea politicilor sale de sprijinire a dezvoltării sectorului intreprinderilor mici si mijlocii – prioritate a politicilor nationale economice şi sociale.

• FNGCIMM functioneaza dupa reguli de principiu europene, in baza apartenentei sale la AECM (European Mutual Guarantee Association). Aceasta Asociatie reuneste, la acest moment, un numar de peste 40 de fonduri de garantare si contragarantare din 22 de tari europene si Turcia. De asemenea, presedintele FNGCIMM este si membru al Consiliului de Administratie al Asociatiei.

• In conformitate cu practica la nivelul tuturor fondurilor de garantare din Europa, FNGCIMM nu intră în contact cu beneficiarii finali ai produselor sale, indiferent dacă aceştia sunt persoane fizice participante în programele destinate acestora sau intreprinderi mici şi mijlocii care beneficiaza de o garantie a Fondului. Dosarul de credit, cuprinzand actele originale, al unui IMM solicitant de credit, se depune numai la institutia finantatoare. In urma analizei si aprobarii dosarului de credit de catre institutia finantatoare, aceasta transmite catre FNGCIMM (in copii certificate de catre functionarii institutiei finantatoare) referatul de credit, cererea de credit, date referitoare la garantiile puse la dispozitie de IMM etc. si, in original, cateva declaratii pe proprie raspundere privind calitatea de intreprindere mica si mijlocie a solicitantului.

• In situatia in care institutia finantatoare a aprobat acordarea creditului, dar IMM-ul nu detine colateralul necesar acoperirii integrale a expunerii la valoarea creditului aprobat, documentele precizate mai sus ajung la Fond. De asemenea, beneficiarul finantarii accepta ca, in completarea garantiilor materiale proprii, banca sa solicite garantia FNGCIMM. Aprobarea emiterii garantiilor de catre FNGCIMM se realizeaza prin decizia colectiva a doua comitete, compuse fiecare din cate 5 membri, fiecare cu drept egal de vot.

Intreaga activitate a FNGCIMM s-a realizat cu respectarea tuturor reglementarilor legale aplicabile in vigoare. Dovada sustinerii acestei afirmatii rezida in faptul ca actiunile de supraveghere, misiunile de audit si/ sau controalele realizate de diverse entitati (Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Corpul de Control al guvernului, Corpul de Control al MECMA etc) nu au identificat deficiente in derularea activitatii societatii. Precizam, de asemenea, faptul ca societatea beneficiaza de audit extern din partea unei companii de top din cadrul “big four”.

FNGCIMM se afla sub supravegherea prudentiala a Bancii Nationale a Romaniei, in calitate de institutie financiara nebancara, inregistrata in Registrul Special al BNR. Fondul are obligatii de raportare similare bancilor, supusa controalelor de specialitate desfasurate cel putin anual. Si din aceasta perspectiva, monitorizarea indicatorilor de prudentialitate sau rapoartele de supraveghere nu au identificat deficiente la nivelul FNGCIMM.

• In ultimii 4 ani, de la debutul crizei economice in tara noastra, Fondul şi-a dovedit din plin capacitatea de a susţine accesul la finanţare pentru un număr important de IMM-uri şi de a instrumenta programe guvernamentale prioritare destinate atenuării efectelor economice şi sociale ale crizei. FNGCIMM a reprezentat certitudinea sprijinului. In acest sens, cifrele performantei sale sunt mai mult decat elocvente: emiterea unui numar de peste 35,000 de garantii, in cuantum de cca. 2 miliarde EUR, aferente unui volum de credite sustinute de peste 4 miliarde EUR si, poate ceea ce este mai important, salvarea sau crearea a peste 300.000 de locuri de munca.


• Inca de la infiintare, FNGCIMM a fost o entitate profitabila, desi nu are ca obiectiv principal obtinerea de profit. In cadrul Uniunii Europene, masurarea performantei unui fond este determinata doar de numarul de IMM-uri sustinute sau de capacitatea de a rezista pe piata. In aceste conditii, pe baza datelor financiare aferente primelor 10 luni ale anului 2012, FNGCIMM prognozeaza incheierea anului in curs cu un profit de cca. 25 mil lei.


• In conditiile unui mediu economic ostil, caracterizat, printre altele, de o crestere semnificativa a ratei creditelor neperformante in sistem (cifrata, dupa ultimul Raport de Stabilitate Financiara la cca. 23% – sector IMM), FNGCIMM a reusit, printr-un management adecvat si instrumente specifice, mentinerea unui nivel al ratei platilor mult inferior, la cca. 5%. De asemenea, nivelul capitalurilor proprii ale FNGCIMM este mai mare decat capitalul social al institutiei, aspect ce indica faptul ca FNGCIMM nu a pierdut bani, ci, dimpotriva, a gestionat corespunzator fondurile puse la dispozitie de actionar.


• Pe langa activitatea propriu-zisa de garantare a IMM-urilor, FNGCIMM a derulat, dar si a initiat, in bune conditii, o serie de programe guvernamentale, cel mai reprezentativ dintre acestea fiind programul „Prima Casa”


Reiteram, si pe aceasta cale, faptul ca activitatea Fondului nu a fost perturbata si se desfasoara, in continuare, cu respectarea tuturor normelor si procedurilor in vigoare, care au la baza principiul de drept al bunei credinte a partilor.


De asemenea, FNGCIMM ramane la dispozitia autoritatilor pentru a furniza orice informatie necesara legata de derularea in bune conditiuni a anchetei declansate, dar beneficiind de prevederile constitutionale referitoare la prezumtia de nevinovatie

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos