credius.ro

Doi bancheri vorbesc despre cum va arata anul 2012: ce banci vor disparea, pe ce moneda pariem si ... Facebook

11 decembrie 2011

In plina furtuna dupa cel mai important summit din istoria Europei, Romania se afla in fata unei situatii financiare pe care trebuie sa si-o asume. Invitatii emisiunii "Dupa 20 de ani" de la ProTV au fost doi bancheri: Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, si Stere Farmache, vicepresedinte Alpha Bank si presedinte al Bursei de Valori Bucuresti. Ambii au vorbit despre o viziune clara pe care Romania ar trebui sa o aiba in urmatoarea perioada, despre listarea Facebook la Bursa de la Bucuresti, despre fuziuni bancare si despre moneda pe care ar trebui sa pariem anul viitor.

Bancherii au tinut sa precizeze ca nu au primit, nici de la Viena si nici de la Atena, instructiuni sau dispozitii de la bancile mama. Cei doi considera ca in Romania avem ce face cu banii: putem inca investi si in aceste vremuri tulburi: in instrumentele deja traditionale: depozite, fondurile de investitii sau pe piata de capital - cu ceva riscuri, normale. Insa, un lucru este important, dupa cum ne arata Stere Farmache: trebuie sa gasim un echilibru intre economisire si investitie. "Dupa ce economisim, vom putea sa si investim" considera domnia sa.

O alta investitie asteptata

Facebook se va lista pe Bursa in aprilie, este anuntul facut de Stere Farmache.

BVB va vinde pachete prin bokerii afiliati cu o suma minima de 100 de dolari, crede seful BVB, Stere Farmache. Astfel, suma minima prin care vei putea deveni actionar Facebook  este de 100 de dolari.

van Groningen a precizat ca nu este un important jucator la bursa, iar banii ii tine in depozite bancare si prefera sa cumpere actiuni romanesti, mai ales ca brokerul sau poate cumpara si in prezent actiuni Facebook la bursa din New York. Domnia sa vrea "sa stimuleze banii din Romania", deci se axeaza pe tranzactionarea actiunilor romanesti si nu doreste sa detina actiuni ale site-ului de socializare.

 

Vom avea fuziuni ale bancilor deja prea multe, care vor acelasi lucru

Intrebati daca vor pleca banci din Romania, cei doi au raspuns la unison: NU. Seful Raiffeisen Bank considera ca definitia sa despre plecarea unei banci nu se gaseste decat in "procesul de consolidare". Adica va exista un numar mai mic de banci, prin fuzionarea celor existente. "Un proces firesc dupa crizele financiare, un lucru pozitiv pentru ambele parti - clienti si banci, ce nu va duce la un monopol al bancilor, cu costuri rezonabile pentru clienti", crede si Stere Farmache.

Vorbind despre actualele probleme cu care se confrunta bancile, van Groningen considera ca acum singura problema importanta este "limitarea creditarii impuse de UE", care va duce la cresterea dobanzilor: "La lei se poate vedea o scadere, dar la euro va fi o crestere, chiar daca dobanda de referinta a BCE este in scadere, deoarece platim mult pentru costul de tara, costul de risc din Romania", considera seful Raiffeisen Bank.

Intrebat de ce avem dobanzi inca mari la creditele in lei, Stere Farmache a aratat ca "dobanzile la depozite si la credite vor continua sa-si caute un palier de stabilitatea, care se va concretiza cand economia romanesca se va stabiliza."

Un alt mesaj important a fost transmis de Steven van Groningen, care a precizat ca "Romania are nevoie de crestere economica", care va crea o situatie favorabila bancilor si clientilor. Practic, numai asa clientii isi vor plati datoriile, iar bancile vor gasi solutii de refinantare.

 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro