credius.ro

Basescu pune tunurile pe banci, reprosandu-le dobanzile foarte mari

4 iunie 2009

Presedintele Traian Basescu a declarat, cu referire la intalnirea pe care a avut-o ieri cu reprezentantii principalelor banci, ca reactia acestora este "incorecta" si a precizat ca, desi le-a propus un parteneriat, nu a auzit decat plangeri din partea bancilor. "O sa fiu foarte sincer sa va spun ca reactia nu este multumitoare si o consider incorecta. Eu le-am propus un parteneriat, iar astazi am auzit numai plangeri, ce sa mai faca statul. Dar este timpul ca bancile din Romania sa faca si ele ceva pentru economia romaneasca", a spus Traian Basescu, la TVR 1, intrebat daca la intalnirea de la pranz cu bancile acestea au avut o reactie pozitiva. "Simpla mentinere a liniilor de credit este un efort pe care il recunoastem si este o respectare a intelegerilor anterioare acordului cu Fondul, dar eu astept de la banci mai mult. Astept dinamism si curaj", a spus seful statului.

Basescu spune ca Guvernul "poate incerca sa se descurce si fara sa mizeze pe banci"

Presedintele Traian Basescu a precizat ca asteapta o reactie "pozitiva" din partea bancilor si ca parteneriatul dintre Guvern si acestea sa fie inca valabil, pentru ca altfel Guvernul "poate incerca sa se descurce si fara sa mizele pe banci". Presedintele Traian Basescu s-a declarat nemultumit de reactia bancherilor in fata cererii sale ca sistemul bancar sa isi respecte parteneriatul cu Guvernul si sa reduca dobanzile pentru credite. Seful statului a spus ca bancile sunt libere sa faca ce vor si ca el nu are parghii pentru a le impune o anumita conduita, dar a tinut sa isi exprime punctul de vedere, si anume ca in propunerea pe care le-a facut-o - parteneriat intre stat si sistemul bancar privat - Guvernul si-a respectat obligatiile. "Acest lucru l-am dat ca mesaj si i-am rugat sa analizeze posibilitatea sa coboare dobanzile pentru a stimula investitiile acestea, atatea cate sunt ele", a precizat presedintele la postul public de televiziune.

De altfel, Traian Basescu a subliniat faptul ca asteapta ca parteneriatul stabilit intre stat si banci sa fie inca valabil pentru ca Guvernul "poate incerca sa se descurce si fara sa mizeze pe banci". "Nu as vrea sa intru in alte detalii, dar macar sa stim daca avem in sistemul bancar din Romania un partener sau nu. Nu putem fi parteneri doar atunci cand vreti sa va cresteti lichiditatile", a transmis Basescu. Seful statului le reproseaza bancilor ca asteapta inca demersuri din partea statului, dar, mai ales, le reproseaza dobanzile foarte mari. "Sigur, au niste probleme din decembrie, ianuarie, februarie, cand s-au repezit sa-si ia clientii unii altora, ca intr-un joc de-asta fara reguli, si atunci au oferit dobanzi foarte mari la depozite. Acum le este foarte greu sa coboare aceste dobanzi, pentru ca ei platesc la depozitele pe care le au dobanzi mari, de 20%, de 18%, insa asta nu este vina economiei romanesti. Este responsabilitatea lor si trebuie sa-si asume si raspunderea de a mai pierde din profit. Daca au gresit in decembrie, in ianuarie si in februarie nu inseamna ca trebuie sa stea acum cu dobanzile foarte sus", a spus presedintele, aratand ca nimeni nu poate impune bancilor o anumita conduita in ceea ce priveste costul banilor, dar este inadmisibila abordarea bancilor- "risc zero".

Presedintele a aratat ca in momentul de fata in Romania incep sa aiba nevoie de finantare masiva proiectele pentru IMM-uri si proiectele administratiilor locale. "Numai daca luam programul de izolare termica, acolo cu 50% vine ministerul domnului Blaga cu bani europeni, dar 50% trebuie asigurati de primarie si de persoana fizica ce beneficiaza de acest pogram, ori credite cu 20% nu va lua nici primaria, nici persoana fizica", a explicat Basescu. Pe de alta parte, a aratat Basescu, pentru ca acum, existand lichiditate pe piata, bancile sunt tentate sa spuna ca vor sa contribuie la constructii de autostrazi. "Aici raspunsul meu este simplu: "Da contribuiti, dar sa nu fie banii mai scumpi decat cei pe care ni-i ofera BEI", a aratat seful statului. Seful statului a precizat ca spera ca bancile sa vina cu o reactie pozitiva in zilele urmatoare, desi din discutiile purtate miercuri la pranz, bancherii au lasat sa se inteleaga ca "asteapta mai mult de la stat". "Nu am facut niciun secret din a spune ca sunt nemultumit de comportamentul bancilor si ca nu au respectat parteneriatul. Era un domn mare, bancher altfel, roman, care incepuse sa-mi faca socoteala cate datorii nu a platit statul la firme. Pai, acest domn stie, si de fapt batea campii, pentru ca nu era vorba de banii pe care Guvernul trebuia sa-i plateasca. Guvernul a platit, dar sunt administratiie locale care sunt in mare dificultate", a continuat presedintele, subliniind ca, din cauza unor hotarari judecatoresti, "in buna intelegere a unor judecatori a legislatiei din Romania si a discretionarului", unele primarii sunt obligate sa dea bani din urma, din anul 2000.

Pe de alta parte, presedintele i-a avertizat pe bancheri ca daca exact economia nu este finantata "domnii bancheri trebuie sa stie ca nici primariile nu vor avea bani sa le plateasca firmelor, pentru ca din taxe se fac banii la primarie". Seful statului a tinut sa precizeze ca bancile-mama au avut un comportament foarte corect fata de Romania si au continuat sa mentina liniile de credit. Mai mult, a aratat presedintele, acestea au demarat un proces de inlocuire a datoriei pe termen scurt cu datoriile pe termen mediu si lung,"ceea ce este extrem de sanatos, pentru ca Romania a fost in dificultate din cauza datoriei private pe termen scurt".  Presedintele a explicat ca in 2009 datoriile private au fost, in Romania, de 25-26 miliarde de euro, pentru care statul are obligatia sa creeze lichiditati.

Anterior, presedintele Traian Basescu a declarat, la Palatul Cotroceni, ca le-a transmis bancherilor ca este timpul ca sistemul bancar sa raspunda pozitiv actiunilor Guvernului, cofinantand IMM-urile si proiectele administratiilor locale in conditii rezonabile si nu cu dobanzi exagerate. Seful statului, care anterior avusese o intalnire cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si cu reprezentantii principalelor banci comerciale din Romania, a tinut sa explice, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni, scopul intrevederii. "Trebuie sa va spun ca nu a fost o intalnire care viza decizii, nu cu mine iau bancile decizii cu privire la politica lor, ci a fost dorinta mea de a le transmite un mesaj in continuarea celui pe care l-am transmis in luna decembrie, dar si in ianuarie, cand le vorbeam despre un parteneriat intre Guvern si sistemul bancar pentru a sprijini economia romaneasca in asa fel incat efectele crizei economice sa fie diminuate", a sustinut presedintele Traian Basescu. Presedintele a spus ca in cadrul intalnirii cu bancherii s-a facut un bilant al obligatiilor asumate de Guvern in cadrul parteneriatului cu bancile, aratand ca, din punctul de vedere al Guvernului, angajamentele au fost implinite. "Ma refer in special la acordul cu Fondul Monetar International, la acordul cu Uniunea Europeana si la acordul cu Banca Mondiala, ceea ce a fost de natura sa mareasca nivelul de incredere in economia romaneasca", a explicat seful statului.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro