Bancpost: Unul din patru credite acordate este de refinantare

Bancpost: Unul din patru credite acordate este de refinantare

Aceasta perioada, caracterizata de numeroase scumpiri ale creditelor, in toate monedele, indreapta clientii bancilor catre refinantare. Presati de ratele tot mai mari pe care sunt obligati sa le plateasca, multi dintre ei se amagesc cu dobanzile foarte mici afisate de banci la creditele noi. In opinia sefului diviziei credite ipotecare de la Bancpost, Ana Cernat,

Aceasta perioada, caracterizata de numeroase scumpiri ale creditelor, in toate monedele, indreapta clientii bancilor catre refinantare. Presati de ratele tot mai mari pe care sunt obligati sa le plateasca, multi dintre ei se amagesc cu dobanzile foarte mici afisate de banci la creditele noi. In opinia sefului diviziei credite ipotecare de la Bancpost, Ana Cernat, refinantarea a devenit un sport national in aceasta perioada.

„La noi un credit din patru refinanteaza alte credite de la alte banci. Noi refinantam de la alte banci, dar si alte banci refinanteaza de la noi, raportul dintre cele doua parti fiind echilibrat”, ne-a declarat Ana Cernat

In ciuda acestui apetit ridicat, oficialul Bancpost arata ca optiunea pentru refinantarea unui credit are numeroase aspecte foarte sensibile, care tin de costuri, evaluarea beneficiilor fiind foarte greu de realizat. De multe ori, clientii sunt atrasi de ratele mici ce vor fi platite in primul an promotional al noului imprumut, in timp ce, pe ansamblu, nu se obtine castigul asteptat.

„Refinantarea poate fi o solutie buna doar daca stii exact care sunt costurile. Multe persoane nu stiu insa care sunt aceste costuri asociate. Ei privesc doar la dobanda mai mica in primul an. Probabil, in incercarea de a-si reduce povara platii, clientii iau decizia de refinantare, fara sa se gandeasca ca dupa primul sau al doilea an dobanda creste semnificativ la multe banci, ca exista perioada promotionala, ca multe banci au comisioane numeroase, ca acel comision de rambursare anticipata de obicei este destul de mare, iar pe ansamblu nu iesi in castig. In foarte putine situatii o persoana obtine beneficiu din refinantare. Si totusi, multi aleg aceasta cale”, declara Cernat.

Pe langa presiunea de marketing, o mare parte dintre clienti apeleaza la refinantare intrucat platesc niste rate mari pentru creditele contractate in urma cu cativa ani, in comparatie cu oferta actuala din piata. Desi, fata de acum patru ani, de exemplu, dobanzile s-au redus, multe dintre creditele acordate atunci au acelasi rate ridicate. „Daca bancile nu au creditele indexate la un indice international, de obicei ajustarile nu se fac in jos. Portofoliile vechi nu au fost toate indexate”, explica Ana Cernat. De asemenea, numeroasele ajustari de pret aplicate de banci in ultimul timp la un imprumut actioneaza ca un factor psihologic, indreptand clientul catre refinantare.

Oficialul Bancpost spune ca refinantarea nu este recomandabila acum, intrucat de cele mai multe ori costurile sunt mari. „Trebuie sa fi un foarte bun matematician si sa-ti faci calculele foarte bine pentru a iesi in beneficiu”, arata Cernat.

Unul dintre produsele foarte des apelate de clientii care vor sa-si refinanteze alte imprumuturi este creditul de nevoi personale cu ipoteca. Acesta este utilizat pentru consolidarea imprumuturilor mai vechi intr-unul singur, fiind rambursate atat credite de consum, cat si ipotecare. Seful diviziei de ipotecare de la Bancpost spune ca a fost si un caz in care un client si-a refinantat 18 credite mai vechi printr-un imprumut de nevoi cu ipoteca.

„Multe credite utilizate pentru refinantare sunt credite de nevoi cu ipoteca. Acest tip de imprumuturi detin cea mai mare pondere in noua productie de credite de la Bancpost, si nu numai la noi, ci si la numeroase alte banci din piata”, a declarat Ana Cernat.

Bancpost si-a lansat in prima parte a acestui an o noua oferta de produse de creditare. De asemenea, la nivelul bancii s-a constituit si un departament de retentie al clientelei. Banca ofera posibilitatea clientilor cu credite vechi sa le schimbe cu produse din noua ofera de creditare, cu pretul unui singur comision de 1% si fara o analiza suplimentara.

„Multi clienti cu credite vechi au venit sa le schimbe cu produse din oferta noua de credite, mai ales de cand avem departamentul de retentie si oferim clientilor posibilitatea sa ia un credit nou. Noi le permitem sa-si onverteasca imprumutul vechi si sa-l refinanteze cu un produs nou, fara o analiza suplimentara si sofisticata, si contra unui singur comision, de 1%”, ne-a declarat Ana Cernat.
 
Oficialul Bancpost spune ca o mare parte din clientii care au schimbat creditul vechi pe unul nou au ales sa treaca de la lei la euro sau franci. Acestia sunt nemultumiti de cresterea rapida a dobanzilor la lei, din cauza majorarilor succesive ale dobanzii de interventie a BNR. 

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos