credius.ro

Bancile mizeaza si pe candidatii fara studii economice

29 septembrie 2008

Bancile acorda o atentie speciala candidatilor cu studii economice atunci cand deruleaza campanii de recrutare. Cu toate acestea, specialistii in resurse umane ale institutiilor de credit admit ca nu numai absolventii facultatilor de profil sunt potentiali angajati. Tinerii talentati si motivati, cu abilitati de comunicare si relationare, dar care nu au diploma de economist pot spera la o cariera in domeniul bancar. O spun oficialii bancilor participante la cea de-a treia editie a Targului BankingJobs (www.targulbankingjobs.ro) din perioada 9-11 octombrie 2008 de la Institutul Bancar Roman.


Ce angajatori participa la Targul BankingJobs

  Banca/Compania  Calitatea  Stand 
1 Institutul Bancar Roman  Partener principal 24
2 BRD  Partener 
3 BCR  Partener 15
4 Piraeus Bank  Partener 21 
5 Banca Transilvania Sponsor  16 
6 ABN AMRO Bank  Sponsor 
7 ProCredit Bank  Sponsor 
8 Bank of Cyprus  Sponsor  14 
9 Bancpost  Expozant 
10 UniCredit Tiriac Bank  Expozant  10 
11 Raiffeisen Bank  Expozant  13 
12 Alpha Bank  Expozant  20 
13 Banca Romaneasca  Expozant 
14 Credit Europe Bank  Expozant  18 
15 Garanti Bank  Expozant  11 
16 Libra Bank  Expozant 
17 Intesa SanPaolo Bank  Expozant 
18 Bank Leumi  Expozant  12 
19 MKB Romexterra Bank  Expozant 
20 Romanian International Bank  Expozant 17 
21 Provident Financial  Expozant  19 
22 Opportunity Microcredit Romania  Expozant  22
23 EOS KSI Romania  Expozant 

 

Specialistii de resurse umane subliniaza faptul ca aceste persoane au sanse sa ocupe mai ales pozitiile entry-level. Pentru ei, bancile organizeaza cursuri de perfectionare si specializare, oferindu-le astfel posibilitatea de a avansa in cadrul companiei.  

Situatia de fata este un rezultat al deficitului de personal caracteristic pietei muncii din domeniul bancar. Ritmul de crestere al retelelor bancare pe piata romaneasca a continuat si in 2008, institutiile de credit resimtind in continuare lipsa de personal. Astfel, pentru a sustine expansiunea teritoriala, bancile continua cautarea de angajati, mizand atat pe profesionisti, cat si pe persoane fara studii de profil.

In procesele sale de recrutare  BRD valorizeaza atat motivatia candidatilor, cat si adeziunea la valorile companiei: profesionalismul, spiritul de echipa si inovatia. “Mai mult decat suma unor cunostinte certificate de o diploma universitara, suntem preocupati si sondam de fiecare data abilitatile dobandite si, mai ales, comportamentele profesioniste. Rezultatele exceptionale ale bancii, faptul ca ne plasam permanent in topul institutiilor bancare din Romania inseamna, pe langa o strategie bine fundamentata, si o echipa bine sudata de angajati motivati, pentru care performanta individuala nu exclude lucrul in echipa si puterea de a inova”, declara Adela Jansen, directorul executiv al Departamentului de Resurse Umane al BRD - Groupe Société Générale.

In opinia domniei sale, cheia succesului bancii este angajatul ambitios, dinamic, dornic sa invete permanent. Compania asigura toate conditiile necesare unui proces continuu de invatare pentru fiecare din salariatii sai, care debuteaza odata cu programul de integrare. Un exemplu in acest sens il constituie perioada obligatorie de training, cu o durata de aproximativ 5 saptamani, de care beneficiaza noii angajati in functii comerciale de Front Office. Astfel, in cursul anului 2007, 1500 de noi angajati au beneficiat de acest program de training initial. De asemenea, BRD dispune de 3 Agentii scoala si de peste 30 de traineri specializati pentru aceste cursuri, care includ cunostinte despre produse si servicii, proceduri si aplicatii informatice, notiuni de risc, aspecte comportamentale si aplicatii practice.

BRD este una din primele banci din piata care s-a orientat spre atragerea de personal din alte domenii de activitate decat cel financiar–bancar. “Ne-am propus inca din anul 2004 sa actionam pentru atragerea acelor candidati motivati de posibilitatea de a lucra in BRD si care impartasesc valorile noastre. Astfel, un procent important dintre cei peste 6000 de nou-angajati ai ultimilor 4 ani sunt debutanti, persoane fara experienta de lucru in sistemul bancar, absolventi de liceu sau de facultati cu alt profil decat cel economic", spune Adela Jansen. in aceasta institutie de credit isi desfasoara activitatea aproximativ 9.000 de angajati.

Potrivit reprezentantilor UniCredit tiriac Bank bancile sunt interesate nu doar de studiile de profil atunci cand vor sa recruteze personal. Sunt luate in considerare atat abilitatile foarte bune de comunicare si vanzare, cat si capacitatea rapida de invatare, acestea putand transforma si un absolvent de alt profil intr-o persoana de baza. “Cautam tineri ambitiosi, care au o idee clara despre cum ar trebui sa arate cariera lor profesionala, carora le face placere sa lucreze cu oamenii si care isi doresc sa se dezvolte profesional”, declara seful Departamentului de Recrutare al Unicredit tiriac Bank, Olivia Costache.  

In cadrul bancii exista pozitii pentru care nu sunt absolut necesare studiile economice, cum ar fi specialistii din domeniul IT, juridic, marketing etc. Totodata, pentru anumite pozitii entry-level (call center, casierie, administrativ etc.), banca recruteaza si absolventi de facultati cu alt profil decat cel economic. in prezent Unicredit tiriac Bank are aproximativ 3.000 de angajati, dintre acestia peste 25% avand studii superioare in alte domenii de activitate.

“Ca recrutor, primul lucru pe care il observi la un candidat este motivatia de a lucra in compania pe care tu o reprezinti. Aceasta se leaga direct de cantitatea de informatii pe care o are despre companie. Mizam pe capacitatea de analiza, atentia la detaliu, abilitatile de vanzare si orientarea catre client. Acestea nu sunt insa competente care se dobandesc in mod necesar prin absolvirea unei facultati de profil. in selectarea candidatilor, indiferent de studii, am pus intotdeauna mare pret pe adaptabilitate, flexibilitate, capacitatea de invatare si dorinta de dezvoltare profesionala”, ne-a precizat oficialul departamentului HR al BCR, Corina Diana Mairon.

Un astfel de candidat este directionat, in primul rand, spre domenii suport cum ar fi resursele umane, comunicarea, marketingul, domeniile IT si juridic. in plus, avand in vedere ca in relatia cu clientul primeaza abilitatile de comunicare si negociere, studiile in domeniul financiar-bancar nu sunt esentiale. De altfel, pentru produsele si aplicatiile din domeniul bancar, BCR ofera training-uri de specialitate. Cel mai mare jucator din sistem isi desfasoara activitatea cu ajutorul a circa 9.500 de angajati, dintre acestia 8% fara studii de profil.

In viziunea specialistilor in recrutare de la ProCredit Bank, abilitatile si motivatia personalului sunt cheia succesului bancii pe termen lung. in consecinta, sunt cautati angajatii a caror personalitate si atitudine sa fie in concordanta cu valorile bancii: transparenta, comunicarea deschisa, responsabilitatea sociala si toleranta, servicii orientate catre client, standarde profesionale ridicate si angajament personal. “Atat in cadrul targurilor la care participam, cat si in procesele de recrutare de zi cu zi, urmarim sa selectam persoane cu capacitate de implicare si angajament personal, care comunica deschis, astfel incat sa se poata integra cu usurinta in echipa ProCredit Bank si sa poata contribui la dezvoltarea bancii. Oferim o sansa candidatilor fara experienta anterioara, deoarece am ales sa investim in formarea profesionala a angajatilor pentru a ne dezvolta proprii specialisti. Pregatirea si dezvoltarea personalului este prioritatea noastra. in acest sens, atat la nivelul ProCredit Bank Romania, cat si la nivelul intregului grup, dezvoltam si sustinem in permanenta programe de pregatire profesionala. Acestea acopera aspectele tehnice si operationale ale activitatii adaptate misiunii si valorilor bancii”, sustine directorul departamentului HR al ProCredit Bank, Cristina Turea.

In selectarea noilor angajati, ProCredit Bank mizeaza, in principal, pe abilitati si pe capacitatea de a asimila informatiile cu care vor veni in contact in cadrul acestor programe de pregatire. Fiecare dintre angajati beneficiaza initial de o perioada de training teoretic si/sau on-the-job, in functie de specificul pozitiei ocupate. Pe parcursul intregii perioade de colaborare cu banca sunt asigurate periodic cursuri de specialitate. Complexitatea anumitor pozitii sau cadrul legislativ din domeniul bancar face ca, in multe cazuri, studiile de profil sa fie necesare, dar, in acelasi timp, dezvoltarea teritoriala pe care si-a propus-o banca in urmatoarea perioada, creeaza numeroase oportunitati si pentru candidatii cu studii medii”, afirma reprezentantul ProCredit Bank. Cristina Turea a precizat ca banca are in prezent un numar total de 1.081 angajati.

La randul lor, specialistii de la departamentul HR ai GarantiBank, sustin ca atunci cand angajeaza persoane fara studii de profil, mizeaza pe experienta profesionala si rezultatele de exceptie obtinute de candidat in activitatea anterioara. “La GarantiBank sunt apreciati angajatii activi si bine pregatiti. Cei mai interesanti candidati sunt cei care indeplinesc conditiile cerute de profilul functiei. Bineinteles ca studiile cu specific financiar-bancar sunt un atu, dar pentru noi la fel de importante sunt si experienta profesionala anterioara si potentialul de dezvoltare pe care il are persoana respectiva. in cadrul bancii sunt si pozitii pentru care nu este necesara o pregatire anterioara in domeniul financiar – bancar. Decizia de a lucra cu un candidat, cu sau fara studii de profil, este luata in functie de mai multi factori: experienta si cunostintele profesionale, motivatia si, nu in ultimul rand, atitudinea fata de job si fata de angajator.”, ne-a spus ofiterul de recrutare al GarantiBank, Roxana Olaru.   

Oficialul GarantiBank afirma ca institutia de credit ofera tinerilor oportunitati de cariera atat in centrala cat si in reteaua de agentii dezvoltata pe intreg teritoriul Romaniei, ca urmare a procesului rapid de crestere a operatiunilor pe plan local. De asemenea, banca investeste in programe de training si dezvoltare profesionala pentru angajati, oferind oportunitati egale si consiliere in cariera. La GarantiBank lucreaza aproximativ 600 de persoane, iar dintre acestea 35,2% nu au studii economice.

Potrivit reprezentantului Directiei de Resurse Umane al MKB Romexterra Bank, Cristina Ungureanu, persoanele fara studii de profil angajate in banca au cursuri postuniversitare cu profil economic sau alte cursuri conform cerintelor postului pe care il ocupa. Din totalul personalului angajat, 84% au studii superioare economice, restul de 16% dispunand de alte pregatiri (juridic, IT etc.). in aceasta institutie de credit activeaza aproximativ 1.110 persoane.

In concluzie, putem spune ca si candidatii fara studii de profil au sanse reale sa fie selectati de catre specialistii de recrutare pentru una din pozitiile scoase la editia Targului BankingJobs din aceasta toamna. Important este ca ei sa fie motivati si pregatiti sa lucreze intr-una din institutiile de credit.

Ludmila Cucia

Articol preluat din cadrul Revistei BankingJobs, material jurnalistic ce va fi distribuit tuturor vizitatorilor de la cea de-a treia editie a Targului BankingJobs.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro