credius.ro

Banca Nationala pune cruce creditelor in valuta

8 februarie 2006

Banca Nationala a Romaniei a urmat recomandarile FMI, care sugera ideea ca Banca Centrala ar trebui sa fie mai restrictiva in politica monetara, pentru a stavili cresterea creditelor in valuta. - In sedinta de astazi, 8 februarie, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat cresterea rezervelor minime obligatorii in valuta de la 35 la 40 de procente si mentinerea masurilor prudentiale de temperare a expansiunii creditelor in valuta. -

Comunicat de presa BNR

In sedinta din 8 februarie 2006 Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a analizat cele mai recente evolutii din domeniul macroeconomic si monetar, precum si perspectivele acestora, si a hotarat:
•    majorarea ratei dobanzii de politica monetara cu un punct procentual de la nivelul de 7,5 la suta pe an la 8,5 la suta pe an;
•    continuarea sterilizarii substantiale a excesului de lichiditate de pe piata monetara interna prin  intermediul operatiunilor de piata;
•    majorarea nivelului ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit de la 35 la suta la 40 la suta incepand cu perioada de aplicare 24 martie-23 aprilie 2006;
•    mentinerea masurilor prudentiale de temperare a expansiunii creditului neguvernamental, in special a a componentei sale in valuta, si implementarea accelerata a legislatiei de reglementare a activitatii de creditare a institutiilor financiare nebancare.

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document ce va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 15 februarie 2006, cand va fi anuntat si calendarul pe urmatoarele 12 luni al intalnirilor CA al BNR dedicate politicii monetare.

Inflatia s-a situat la nivelul de 8,6 la suta la sfarsitul anului trecut fata de 9,3 la suta in 2004, depasind marginal limita superioara a intervalului de variatie de 6,5-8,5 la suta (asociat tintei de 7,5 la suta).

Devierea s-a produs pe fondul ajustarii ample a preturilor administrate,  majorarii substantiale a veniturilor disponibile ca urmare a introducerii cotei unice de impozitare,  al cresterii preturilor produselor alimentare volatile sub impactul inundatiilor, precum si al expansiunii creditului neguvernamental. Cu toate acestea, inflatia de baza, asupra careia politica monetara isi poate exercita mai eficace influenta, s-a situat pe un trend descendent, care a inregistat o accentuare in ultima parte a anului 2005.

Analiza de ansamblu a evolutiei economiei releva incetinirea ritmului de crestere economica, mentinerea consumului la un nivel nesustenabil, precum si o dinamica pozitiva a investitiilor. Productia interna a continuat sa fie devansata semnificativ de expansiunea cererii, accentuand astfel atat dezechilibrul extern, cat si cel intern.

Expansiunea creditului s-a mentinut la cote inalte in conditiile redinamizarii creditarii in moneda nationala, dar si al unei decelerari a ritmului de crestere a creditului in valuta ca efect al masurilor adoptate de BNR in ultimele luni ale anului trecut.

Rezervele valutare au crescut substantial in anul 2005, atingand in prezent un nivel adecvat, echivalent cu aproximativ 6,1 luni de importuri, ceea ce a creat conditii ca incepand cu luna octombrie a anului trecut banca centrala sa nu mai intervina pe piata valutara, in conditiile mentinerii regimului de flotare controlata a monedei nationale.

Apropierea momentului integrarii Romaniei in Uniunea Europeana presupune continuarea ferma a procesului de dezinflatie, obiectiv fundamental care reclama un mix restrictiv de politici economice – monetare, fiscale si de venituri – in paralel cu accelerarea reformelor structurale. In aceste conditii, Consiliul de administratie al BNR a decis adoptarea unui pachet de masuri de intarire a politicii monetare.

Astfel, Consiliul de administratie a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara de la 7,5 la suta la 8,5 la suta pe an si continuarea sterilizarii substantiale a excesului de lichiditate prin intermediul operatiunilor de piata, ceea ce va contribui la mentinerea ratei dobanzii efective de politica monetara pe o traiectorie compatibila cu atingerea obiectivului de inflatie pe termen mediu. Totodata, avand in vedere necesitatea cresterii predictibilitatatii si a eficientei operatiunilor de atragere a depozitelor pe termen de o luna, Consiliul de administratie a decis stabilirea unei frecvente standard pentru organizarea licitatiilor pentru acest tip de depozite, si anume saptamanal, in ziua de luni.

In vederea moderarii dinamicii accelerate a creditului neguvernamental, in special a imprumuturilor in valuta, si luand in considerare si necesitatea minimizarii riscului unei recrudescente a fluxurilor de capital cu potential volatil, Consiliul de adminsitratie al BNR a decis majorarea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit de la 35 la suta la 40 la suta incepand cu perioada de aplicare 24 martie - 23 aprilie 2006, precum si  mentinerea masurilor prudentiale adoptate pana in prezent.

Pachetul de masuri de intarire a politicii monetare, coroborat cu implementarea accelerata a legislatiei care reglementeaza activitatea de creditare a institutiilor financiare nebancare va contribui la readucerea inflatiei pe traiectoria programata in orizontul de prognoza. Acest orizont de prognoza a fost majorat la opt trimestre de la sase trimestre anterior, fiind in concordanta cu intervalul  transmiterii complete in economie a impulsurilor de politica monetara.
 
Consiliul de administratie al BNR considera ca mentinerea tintelor de inflatie anuntate anterior de 5 la suta pentru anul 2006 si 4 la suta pentru 2007 în conditiile implementarii imediate a unui ansamblu de politici economice restrictive si oferirea unei perspective pe termen mediu, pot ancora mai bine anticipatiile, asigurand astfel realizarea mai usoara a dezinflatiei efective si a procesului de convergenta cu Uniunea Europeana.

Consiliul de Administratie al BNR reitereaza ca este pregatit sa utilizeze intregul set de instrumente de care dispune Banca Nationala pentru a contracara presiunile inflationiste.

Ramai pe BankingNews! Vom reveni cu reactiile bancherilor... 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro