Banca Nationala catre banci: Mai usor cu creditele in franci

Banca Nationala catre banci: Mai usor cu creditele in franci

Dupa ce anul trecut au atins viteze de crestere “supersonice” (cei drept, plecand de la o baza mica), creditele in monede exotice acordate de banci populatiei au intrat in vizorul Bancii Nationale, care nu le vede cu ochi buni, mai ales in climatul actual caracterizat de turbulente. Guvernatorul Mugur Isarescu a transmis un mesaj clar

Dupa ce anul trecut au atins viteze de crestere “supersonice” (cei drept, plecand de la o baza mica), creditele in monede exotice acordate de banci populatiei au intrat in vizorul Bancii Nationale, care nu le vede cu ochi buni, mai ales in climatul actual caracterizat de turbulente. Guvernatorul Mugur Isarescu a transmis un mesaj clar de avertisment in directia acestui tip de finantari, pastrand insa suspansul in legatura cu ce se va intampla daca acest avertisment nu va fi luat in considerare de banci.

Seful BNR atrage atentia ca o mare parte din populatie nu cunoaste riscurile la care se expune prin contractarea de credite in monede exotice, precum francul elvetian, si acuza bancile care au dat cu prea multa usurinta astfel de imprumuturi. Creditele in franci sunt foarte atractive pentru populatie, datorita dobanzii mai reduse si posibilitatii de a imprumuta astfel sume mai mari. Clientii care castiga in lei si se imprumuta in franci se expun insa unui risc suplimentar de neplata, din cauza particularitatilor ce caracterizeaza moneda elvetiana.

 “In mod traditional, francul elevetian a fost moneda de refugiu in situatii de turbulente internationale. Cu alte cuvinte, in astfel de momente capitalurile se duc spre Elvetia, iar francul se intareste. Intarirea francului fata de leu scumpeste creditele luate in aceste monede si sporeste riscurile de nerambursare. Nu o sa ne ducem cu moneda nationala dupa francul elevetian pentru ca unele banci comerciale, in mod imprudent, incurajeaza populatia sa dea credite in franci elvetieni, pentru ca acum au dobanzi mai scazute si par mai atractive”, arata Isarescu.

In aceste conditii, guvernatorul cere bancilor sa tempereze acordarea de credite in monede exotice. “Invit bancile sa descurajeze pe toate caile creditele in monede exotice acordate populatiei, in special celei care nu castiga in valuta. Este un mesaj avertisment, pentru ca altminteri va trebui sa luam alte masuri… “

Creditele de retail in monede exotice, in majoritate fiind vorba de franci elvetieni, au crescut in 2007 de aproape 5 ori. BNR nu ofera o statistica defalcata pe astfel de imprumuturi, insa se poate aprecia ca cea mai mare parte din creditele acordate in alte valute decat lei si euro o constituie finantarile in franci, in conditiile in care dolarul nu mai este de cativa ani o solutie de creditare pentru persoanele fizice. La finalul lui 2007, volumul creditelor in alte monede era de 6,3 miliarde lei, de la 1,3 miliarde lei in ianuarie. Aceasta evolutie se datoreaza in primul rand imprumuturilor de consum acordate in monede exotice, care au crescut anul trecut de mai bine de 6 ori, pana la aproape 4 miliarde lei. In schimb, creditele pentru locuinte acordate in monede precum francul elvetian erau la jumatate, insumand 1,9 miliarde lei. 

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos